nieuws

Tweede Kamer stemt voor havenambassadeur

Rotterdamse haven
Rotterdamse haven
Een speciale havenambassadeur gaat zich hard maken voor de belangen van onder meer de Rotterdamse haven. Een motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is dinsdagmiddag aangenomen door de Tweede Kamer.
De nieuwe havenambassadeur moet zich volgens Sjoerdsma vooral in het buitenland gaan inzetten om de positie van Nederlandse havens te verdedigen. Bijvoorbeeld door nieuwe markten aan te boren en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken voelt niets voor een havenambassadeur. Volgens hem voegt de nieuwe diplomaat weinig toe. De belangen van de haven worden internationaal al behartigd door de ministers Kamp en Schultz.

Boegbeeld

Maar een Kamermeerderheid denkt daar anders over. De nieuwe ambassadeur moet als "diplomatiek boegbeeld" aan de slag naast de ministers. Alleen zo kan Nederland een vuist maken tegen de buitenlandse concurrentie, zegt Sjoerdsma.
De havenambassadeur vertegenwoordigt naast Rotterdam ook Amsterdam en Delfzijl. De nieuwe diplomaat wordt betaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken.