nieuws

Russische serenade met Rotterdamse roots

Het beste Kozakkenkoor uit Rusland wordt al meer dan 20 jaar geleid door een Rotterdammer. Dirigent Marcel 'Nicolajevitch' Verhoeff is chef dirigent van het Don KosakenChor dat dinsdag 29 november optreedt in de Doelen in Rotterdam.
Het DonKosakenChor bestaat uit 20 zangers en wordt begeleid door een een instrumentaal ensemble dat Russische volkskinstrumenten bespeelt. Met hun internationale tournee 'A Russian Serenade' brengen ze klanken van de Russisch Orthodoxe kerk en Slavische volksliederen, inclusief aanstekelijke balalaika's.
Dirigent Marcel Verhoeff dirigeert op zijn 19e zijn eerste koor. Na een aantal succesvolle concerten met voornamelijk Russische muziek, gaat hij in 1987 op studiebezoek naar de voormalige Sovjet-Unie. Dat bezoek bepaalt het verdere verloop van zijn carrière.

Live vanuit Moskou

Hij wilde graag het Russische Academisch Staatskoor bezoeken en de dirigent zei: 'ga er maar voor staan.' Het klikte tussen koor en dirigent en daarop volgde de uitnodiging om in 1990 ter gelegenheid van het Tchaikovsky herdenkingsjaar dit koor te dirigeren. Dat gebeurde in de grote Tchaikovskizaal in Moskou. Verhoeff: "Ontzettend spannend natuurlijk. En dat was nog in de tijd dat Tineke de Nooij bij Veronica werkte. Ze ging mee en we hadden twee uur per dag live uitzending in Nederland, vanuit Moskou. Dat is ondenkbaar nu."

Professioneel Kozakkenkoor

Nadat toenmalig president Jeltsin de Kozakken hun status weer teruggaf, werd in Rusland een professioneel Kozakkenkoor opgericht. Verhoeff werd gevraagd dit koor te leiden. Zijn eerste reactie was: "Dat is goed, laten we het een jaar proberen en kijken of het klikt en of we muzikaal en op andere vlakken door één deur kunnen." De rest is geschiedenis. De Rotterdamse Marcel Verhoeff is inmiddels 24 jaar dirigent van het Don KosakenChor.