nieuws

XerxesDZB doet kunstgras in de ban

XerxesDZB stopt met het spelen van jeugdwedstrijden op kunstgrasvelden. De Rotterdamse club is de eerste voetbalvereniging in de regio die dit besluit neemt na vragen van ouders over mogelijk gezondheidsrisico's.
Aanleiding is de berichtgeving van
. Daarin werd gemeld dat 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubberen korrels in meer of mindere mate kankerverwekkende stoffen bevatten.
"Stel je voor dat over een tijdje blijkt dat het toch een risico is, dan vinden wij dat we dat ten opzichte van onze leden niet kunnen maken. Wij willen alle risico's nu uitsluiten", zegt Penny Nugteren van XerxesDZB.

Alleen jeugdspelers

Het besluit van XerxesDZB geldt alleen voor jeugdspelers. Seniorenteams kunnen zelf beslissen of zij wel of niet op kunstgras willen spelen. "Op het moment dat zij het voor zichzelf onverantwoord vinden om te gaan spelen, kunnen zij zelf dat besluit nemen", zegt Nugteren.
Wat de club betreft geldt het besluit totdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met het bewijs komt dat het bespelen van de kunstvelden geen kwaad kan. Het RIVM is nog bezig met onderzoek.

Competitie

Tot er meer duidelijkheid is, zijn de gevolgen voor de competitie groot, want dat er wedstrijden zullen worden uitgesteld dan wel afgelast, lijkt wel zeker.
Volgens het bestuurslid van XerxesDZB heeft de KNVB de club toegezegd dat er geen puntenaftrek volgt als er wedstrijden niet door kunnen gaan. Reden is dat er geen alternatief grasveld is. Ook kunnen de uitgevallen wedstrijden later worden ingehaald.
De leden van de club hebben alle begrip voor het besluit van het bestuur, ook al betekent het dat er trainingen en wedstrijden zullen uitvallen. "De planning wordt nu aangepast. Iedereen traint nu twee keer per week, maar totdat het RIVM met duidelijkheid komt, kan dan ook één keer zijn", besluit Nugteren.
De KNVB laat weten het spelen op kunstgras niet af te raden in afwachting van de resultaten van het onderzoek van het RIVM. Deze worden half december verwacht.