nieuws

Proef opsporen vuurwerkoverlast Ommoord uitgebreid

De proef in Rotterdam-Ommoord om met knalsensoren vuurwerkoverlast op te sporen wordt dit jaar uitgebreid. Er komen meer sensoren en het gebied wordt groter.
De gemeente begon de proef vorig jaar na klachten over schade en geluidsoverlast bij de flats in Ommoord. Een microfoon registreert de knal en stuurt een signaal naar de meldkamer van Stadsbeheer. Stadswachten krijgen een mail en gaan dan kijken of ze de dader nog kunnen vinden.
De proef heeft goed gewerkt, concludeert de gemeente. Er was minder overlast. Eén persoon werd betrapt en moest op Nieuwjaarsdag vuurwerkafval opruimen. Vele anderen kregen een waarschuwing.

Verbeteringen

Dit jaar is het systeem verbeterd. Daardoor moet de overlast verder afnemen. De aanrijtijd van de Stadswachten is flink korter geworden. Duurde het vorig jaar nog vijf minuten voordat de stadswachten na een melding bij het lawaai aankwamen, nu moet dat binnen een minuut gebeuren. Dat kan doordat de melding nu via een app op de mobiel of tablet veel sneller ontvangen kan worden.
Wethouder Eerdmans verwacht veel van het project. Toch blijft het ook dit jaar nog een proef. Maar als deze test ook slaagt, zoude sensoren in de toekomst ook in andere delen van de stad ingevoerd kunnen worden. Wethouder Joost Eerdmans: "Als deze aanpak werkt gaan we er niet mee stoppen!"