nieuws

'De Martkhal verdwijnt onder dit gigantische bouwwerk'

"Dit is zonder meer de grootste klus ooit geweest voor heel Mammoet", zegt commercieel directeur Kees de Rijk van het Schiedamse bedrijf. Het op zijn plaats schuiven van de reusachtige sarcofaag over de kerncentrale van Tsjernobyl is volgens hem nog nooit eerder vertoond in de wereld.
Mammoet is tien jaar geleden betrokken geraakt bij de klus om de zwaar beschadigde reactor voor langere tijd in te pakken. Kort na de kernramp in 1986 is al een betonnen omhulsel gemaakt, maar dat begint nu af te brokkelen.
In 2007 is begonnen met de bouw van definitieve stalen boogconstructie voor de kerncentrale waaruit nog altijd gevaarlijke straling vrijkomt. De bouwplaats lag ruim 300 meter bij de reactor vandaan,
Mammoet bedacht een nieuwe manier om de 36,5 miljoen kilo zware sarcofaag naar de centrale te vervoeren. Daar waren 116 sleeschoenen en teflon schuifbanen voor nodig. Daarover is de hele constructie centimeter voor centimeter op zijn plaats geschoven.
De Rijk is trots op de Mammoet-medewerkers. De sarcofaag heeft een omtrek die vergelijkbaar is met die van de Markthal in Rotterdam. Alleen is het gevaarte in Tsjernobyl een stuk groter. "De Markthal verdwijnt onder dit gigantische bouwwerk", zegt De Rijk.
Het omhulsel houdt alle straling tegen. Binnenin de sarcofaag is een laboratorium gebouwd. "Techneuten en robots gaan verder om de centrale te ontmantelen en te onderzoeken wat er destijds is mis gegaan in de reactor."