nieuws

Nieuwe reanimatievrijwilligers op massacursus in de Kuip

De Hartstichting zoekt meer burgerhulpverleners, dat zijn mensen die kunnen reanimeren en die oproepbaar zijn als iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt. Een trainingsdag dinsdag in het Maasgebouw bij de Kuip in Rotterdam leverde in één klap duizend nieuwe burgerhulpverleners op.
Tijdens de cursus werd de deelnemers in vier uur tijd geleerd hoe ze een hartstilstand herkennen, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand reanimeert en hoe je een AED bedient.
De Hartstichting wil landelijk gezien graag minimaal 170.000 oproepbare burgerhulpverleners hebben. Samen zouden die zo'n 2.500 levens redden in een jaar. Er zijn nu nog zeker 20.000 burgerhulpverleners te weinig.
De hulpverleners zijn nodig, omdat bij een hartstilstand de eerste 6 minuten bepalend zijn voor of iemand het haalt of niet. Aangezien ambulances dit niet aangereden krijgen, kunnen burgerhulpverleners het verschil maken.
"In de ideale situatie is ons netwerk zo dat iedere Nederlander binnen 6 minuten hulp kan krijgen.", zegt reanimatietrainer Harry van der Zaag.