FEYENOORD CITY

Feyenoord stopt met Feyenoord City: 'Focus moet nu op voetbal komen'

Het is over en uit voor Feyenoord City. "Er is altijd gezegd dat de club een nieuw stadion zou willen, maar dat kan nu niet", zei algemeen directeur Dennis te Kloese zojuist op een speciaal ingelaste persconferentie. "Zowel de twee verbouwingsopties als het nieuwbouwverhaal zijn momenteel niet haalbaar."
Volgens Te Kloese leven we in te onzekere tijden om een besluit te nemen 'wat de club in een moeilijk vaarwater' zou brengen. "Wij hebben besloten om het nieuwbouwverhaal te stoppen." Ook de twee verbouwingsopties zijn niet haalbaar, zo gaf de man aan die sinds november 2021 de nieuwe algemeen directeur in De Kuip is. "We gaan ons op een verblijf in De Kuip richten. De focus van Feyenoord moet en zal nu op voetbal komen."

'Geen stilstand, maar een kans'

Nieuwbouw en grootschalige renovatie is daarmee definitief geen optie in de nabije toekomst voor Feyenoord. Maar volgens Te Kloese gaat er wel gekeken naar andere manieren om het stadion te verbeteren: "Er is zeker veel mogelijk om het beter te maken, wij zijn huurder van het stadion en willen het voor iedereen die hier is beter maken. Wij moeten daarom serieus met Stadion Feyenoord in gesprek over verbetering maar ook met het verhaal dat wij hier voorlopig zitten en hoe we aan de verdiencapaciteiten kunnen gaan werken. We moeten dit niet gaan zien als stilstand maar als een kans."
Feyenoord stopt met Feyenoord City: 'Juiste moment om duidelijkheid over te scheppen'
Want dat het stadion verouderd is, daar zijn ook de mannen aan tafel het over eens. Hoewel concrete voorbeelden niet genoemd kunnen worden, gaf financieel directeur Pieter Smorenburg wel aan dat er genoeg ruimte voor verbetering is: "We kunnen naar allerlei zaken kijken, zo kunnen we op dit moment 350 mensen een diner aanbieden, menig club in het rechterrijtje zit op een viervoud hiervan. We moeten kijken wat wel en niet mogelijk is zonder een grootschalige verbouwing."
"Sportief succes is de basis van financieel succes", voegt Smorenburg toe, die daarmee refereert aan de succesvolle Europese campagne van de club. Maar het nieuwe stadion, dat gaat er voorlopig niet komen. "De grondstofprijzen schieten door het dak en we weten allemaal hoe de financiële markten er voor staan", besluit Smorenburg, waarna Te Kloese toevoegt: "Daarom maken we het nu bekend, we willen duidelijkheid creëren en een einde maken aan alle speculatie."

Politiek betreurt beslissing

Wethouder Arjan van Gils reageert ondertussen teleurgesteld op het bericht dat Feyenoord de aankomende jaren niet aan een nieuwbouwplan wil werken. "Met veel lef en energie is met alle betrokken partijen hard gewerkt, vele hobbels genomen en zijn we ver gekomen. Het is jammer dat deze laatste hobbel voor de club te hoog was", zegt Van Gils in een reactie. "Als gemeente gaan wij ons nu, met de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, verder beraden hoe nu verder en wat dit betekent voor de verdere gebiedsontwikkeling op Zuid."
Bekijk hieronder de hele persconferentie
Feyenoord stopt met Feyenoord City: bekijk hier de hele persconferentie