nieuws

Lage opkomst woonreferendum Rotterdam

De opkomst in Rotterdam bij het referendum over de woonvisie van wethouder Schneider blijft ver achter bij die van het Oekraïne-referendum eerder dit jaar. Om 19.00 uur was 14,3 procent van de kiesgerechtigde Rotterdammers wezen stemmen.
In april bij het referendum over het Oekraïne-verdrag lag het opkomstpercentage rond dit tijdstip ruim vijf procent hoger. Uiteindelijk kwam de totale opkomst toen uit op net geen 25 procent.
Het woonreferendum is pas geldig als 30 procent van de kiesgerechtigde Rotterdammers naar de stembus gaat.

Stemmen

Op 276 plekken in Rotterdam gingen om 7.30 uur de stembureaus open. Bijna een half miljoen Rotterdammers kunnen tot 21.00 uur stemmen over de Woonvisie 2030 van wethouder Schneider. Om 23.00 uur volgt de voorlopige uitslag.
Vraag is aan de ene kant of er kwalitatief betere huurwoningen moeten komen en een deel (20.000) van de verpauperde, betaalbare woningvoorraad daarvoor moet verdwijnen. Er komen 36.000 duurdere huizen voor terug.
Tegenstanders van die Woonvisie voeren aan dat juist zo veel mogelijk sociale huurwoningen behouden moeten blijven en afbraak uit den boze is.

Campagnes

Met flyers, geluidswagens, debatavonden, reclames op de tram en radiospots hebben vooral de tegenstanders de afgelopen weken uitgepakt tegen het plan van Schneider (Leefbaar Rotterdam).
De wethouder wil het vertrek van de midden- en hogere inkomens uit de stad stoppen door voor hen meer aantrekkelijkere woningen bouwen. Zo blijft de stad leefbaar en veilig en kan de sociale armoede in de stad worden teruggedrongen, stelt de wethouder.
Het eerste stembureau opende om 06.30 uur op Rotterdam Centraal. Daar is een witte tent neergezet in de stationshal. Een vroege kiezer vertelde buiten het stembureau tegen de Woonvisie te stemmen, maar erkende zelf 'weinig' te zullen merken van de uitslag.
''Ik ken veel mensen die het niet zo breed hebben. Mijn ouders hadden het ook niet zo breed'', zei de man. De Rotterdammer wil met een nee-stem voorkomen dat mensen die al hun hele leven in de stad wonen, moeten wijken voor nieuwkomers.
'Belangrijk plan'
De eerste ja-stem was woensdagochtend vroeg ook al binnen. De geestelijk vader van het plan, wethouder Schneider, stemde voor zijn eigen woonvisie. Hoewel hij kan profiteren van een lage opkomst, hoopt de bestuurder toch dat iedereen naar de stembus gaat.
''Ik zou het mooi vinden als iedereen gebruikmaakt van het recht om te gaan stemmen bij een referendum'', zei Schneider. ''De Woonvisie is een belangrijk plan om de toekomst uit te zetten voor deze stad.''

Opkomst

Of het gemeentebestuur rekening gaat houden met de uitkomst van het 1,6 miljoen euro kostende referendum is nog de vraag. Het gaat om een raadgevend referendum waarvan de uitslag dus niet bindend is.
Pas als 30 procent van de stemgerechtigden is opgekomen, is het referendum geldig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl