nieuws

Haalt Rotterdam opkomstdrempel dit keer wel?

Drieduizend medewerkers, 279 stembureaus en zo'n anderhalf miljoen euro aan kosten: het Woonreferendum is een mega-operatie voor de gemeente Rotterdam. Toch is het nog de vraag of uitkomst van de volksraadpleging straks wel geldig is.
Zo moeten ongeveer 160.000 Rotterdammers een stem uitbrengen, anders wordt de opkomstdrempel van 30 procent niet gehaald. Bij het Oekraïne-referendum bleven mensen massaal thuis: toen was
.
''Toen hebben we de drempel niet gehaald'', erkent Ronald van As, die als directeur Publiekszaken een hoofdrol speelt bij het organiseren van het referendum. Hij roept mensen op te stemmen als ze willen meepraten over de toekomst van de stad.
Tussenstand
Rotterdam stond bij het vorige referendum zelfs in de top vijf van gemeenten met meeste thuisblijvers. De opkomst is ook bij het Woonreferendum weer live te volgen via een website van de gemeente. Daar wordt per gebied steeds een tussenstand getoond.
Bij stembureau 377 in de Afrikaanderwijk stonden kiezers woensdagochtend vroeg nog niet te dringen. Tegen acht uur 's ochtends hadden pas twee mensen een stem uitgebracht. ''Het is nog rustig. Maar het is nog vroeg én erg koud'', zei de voorzitter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl