nieuws

'Plascontract' genomineerd voor Woord van het Jaar

Het woord 'plascontract' is genomineerd voor de verkiezing van Van Dale Woord van het Jaar 2016. De woordenboekenmaker nomineerde tien nieuwe woorden uit 2016 die strijden om de titel, op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek.
'Plascontract' verwijst naar een
over verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis. Daar is voor sommige bewoners bepaald dat ze maar drie keer per dag naar het toilet mogen. De reportage leidde tot ophef en vragen in de Tweede Kamer.
Sjoemelzaad
Ook het woord 'sjoemelzaad' is afkomstig uit onze regio. "Sjoemelzaad zal ongetwijfeld ook wel ergens anders bestaan, maar het woord is vooral in het nieuws gekomen vanwege een affaire in de omgeving Rotterdam. Er wordt veel gesjoemeld tegenwoordig, dus dat 'sjoemel' is een veel voorkomend woord", zegt hoofdredacteur Ton van den Boon van Van Dale Woordenboeken.
Niet alle woorden uit de lijst zijn even bekend. Dat komt volgens Van den Boon doordat sommige woorden vrij kort in het nieuws zijn geweest. "Zoals bijvoorbeeld Pokémon-terreur: dat was vooral in de zomer. Andere woorden, zoals treitervlogger, zijn bekend gebleven en zie je nu nog steeds in de krant staan."

Categorieën

Andere woorden die kans maken op de titel woord van het jaar zijn onder andere thuisterrorist, brexodus en seniorenpardon. Daarnaast zijn er vijf categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek), met elk vijf door het Nederlandse publiek genomineerde nieuwe woorden van 2016.
In de categorie economie doet ook het woord twijfeltrucker mee. Dat slaat op vrachtwagenchauffeurs die na de afsluiting van de Merwedebrug in de A27 niet wisten hoe ze dan wel moesten rijden.

Stemmen

Stemmen kan tot en met 19 december 17.00 uur. Een dag later maakt Van Dale de winnaar van de titel 'Woord van het Jaar 2016' bekend.