nieuws

Bekroond saxofonist Bart Wirtz in Live uit Lloyd

Altsaxofonist Bert Wirtz won in 2012 een jazz Edison en lanceerde onlangs zijn nieuwe en alweer vierde album. De 40-jarige muzikant weet een muzikale brug te slaan tussen jazz, hiphop, funk, soul, ambient en rock. 'Beneath the Surface' geeft bovendien een kijk in zijn ziel.
De saxofonist maakt al meer dan tien jaar deel uit van het
Artvark Saxophone Quartet
, speelt in het
New Rotterdam Jazz Orchestra
en was (mede-)oprichter en artistiek leider van
Monsieur Dubois
én
The Young Sinatras
. Hij sleepte verschillende jazzprijzen in de wacht waaronder de
Erasmus Jazzprijs
, de
Leiden Jazz Award
en de
Breda Jazzprijs
.
In 2012 zorgde Wirtz’ tweede album, het in New York opgenomen ‘iDreamer’ (met o.a. Nicholas Payton) voor een stroomversnelling in zijn carrière. Het leverde hem de eerder genoemde Edison Jazzism Publieksprijs 2012 op. The track ‘Evolution of the Innocent’ belandde op een Spotify playlist en werd meer dan drie miljoen keer gestreamd. Voor de opvolger ‘Interview’ (2014) werkte Wirtz samen met de Amerikaanse trompettist Sean Jones.

Het hoofd versus het hart
’ vormt het centrale thema op het laatste album en gaat over verschillende soorten emoties. Emoties die aan en ónder de oppervlakte liggen van Bart Wirtz. De tracks kleuren elk een ander gevoel en vormen samen een volledig pallet van zijn persoonlijkheid. Met dit vierde solo studioalbum slaat Wirtz een nieuwe richting in. De blend van hiphop, rock, jazz en funk breekt met het geluid van zijn eerdere werk en maakt de plaat tot een veelgekleurd luisteravontuur.
Dope voor het trommevlies
.
In Live uit Lloyd hoor je een staalkaart van de nieuwe plaat, live gespeeld met zijn band waarmee North Sea Jazz 2017 een bijzondere trekker binnen zou halen. Ik zeg: doen! Met in Live uit Lloyd: Bart Wirtz – altsax en mini Korg, Emiel van Rijthoven – toetsen en Fender Rhodes, Kasper Kalf – bass, Niek de Bruijn – drums en Phil Martin – percussion & sounds.