nieuws

De schoolmusical, sinds... 1967

De schoolmusical markeert voor velen het afsluiten van de lagere schoolperiode. De laatste weken voor de zomervakantie staan in het teken van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Een bezoeking voor de één, een glansrol voor de ander. Al sinds 1967.
Voor de komst van de schoolmusical werd er wel gezongen op school, voornamelijk het boekje 'kun je nog zingen, zing dan mee'. Bij vernieuwingsscholen zoals Montessori en Jenaplan werd meer gedaan, want daar is meer aandacht voor toneel en expressie.

Benny Vreden

Een grote rol in de ontwikkeling van de schoolmusical speelde Benny Vreden. Hij schreef kinderliedjes die hij per abonnement naar scholen ging sturen. In de jaren zestig waren er duizenden scholen die de liedjes bestelden. Het Onderwijsmuseum heeft er honderden singletjes van.
De grote droom van Vreden was musicals schrijven en dat is hij gaan doen. De allereerste musical uit 1967 heet 'Meester Pennelik'. Sinds eind jaren zestig is de firma Benny Vreden het bedrijf dat tot op de dag van vandaag 90% van alle scholen bedient. De scholen kopen bij hen de tekst en de muziekband.

Ha ha Mustafa

De onderwerpen van de musicals gaan met hun tijd mee. In 1972 verscheen de musical 'Ha Ha Mustafa' over de komst van Turken in Nederland. Musicals van nu hebben titels als 'Mijn Selfie' en 'Niet te filmen'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl