nieuws

Sliedrecht wil autoinbrekers verjagen met DNA-vloeistof

In Sliedrecht-Oost is de proef van start gegaan met chemische DNA-vloeistof in auto’s. Hiermee moet het aantal inbraken tegen worden gegaan. Sliedrecht is de eerste gemeente in Nederland die de DNA-spray op deze manier inzet.
Het goedje zorgt ervoor dat auto's of onderdelen kunnen worden herkend met scanapparatuur van de politie. Het wordt daardoor moeilijker om gestolen spullen door te verkopen.
Leo Koppelaar is één van de eerste bewoners in Sliedrecht-Oost die de DNA vloeistof in zijn auto heeft. "Ik heb twee keer een inbraak in mijn auto gehad. Toen was ik er wel klaar mee. Dus toen ik hoorde van dit experiment dacht ik, ik doe mee!"
Verkeersborden
Stickers en verkeersborden waarop staat aangegeven dat bewoners gebruik maken van DNA-spray moeten het de dieven extra duidelijk maken dat de auto’s zijn gemarkeerd.
"Het is nodig, want vorig jaar zaten we hier op 105 inbraken", vertelt burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht.
Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hebben ook al interesse getoond in de proef. Van Hemmen: "Ik heb de andere regiogemeenten ook al uitgenodigd om ook mee te doen, zodat het zich als een olievlek verspreidt. Mensen moeten gewoon met hun tengels van elkaars spullen afblijven!"
Buurtbewoners kopen de autokits nu voor 15 euro. Normaal zijn ze 70 euro. Van de 150 setjes zijn er nu 65 verkocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl