nieuws

Woonreferendum Rotterdam ongeldig door te lage opkomst

Het Rotterdamse woonreferendum is geëindigd in een mislukking. Met 16,9 procent van de kiesgerechtigden was de opkomst nog nooit zo laag bij een stembusgang in de stad.
Uiteindelijk stemde 72 procent tegen en 26 procent voor de Woonvisie 2030 van wethouder Schneider.
De wethouder zei na de uitslag dat hij door wil gaan met de plannen om duizenden goedkope sociale huurwoningen te slopen en er duurdere huizen voor in de plaats te bouwen. De stad moet zo aantrekkelijker worden voor mensen met een hoger inkomen.

Goed voor Rotterdam

''Ik had het fijner gevonden voor de democratie als er een hoger opkomstpercentage zou zijn geweest'', aldus Schneider op Radio Rijnmond.
''De gemeenteraad heeft op voorhand gezegd dat het referendum bij een opkomstpercentage van 30 procent geldig is, dus de Woonvisie kan door en ik denk dat dat goed is voor Rotterdam.''

Stembereidheid

Bijna een half miljoen Rotterdammers konden sinds 7.30 uur in bijna driehonderd stembureaus hun stem uitbrengen.
In Rotterdam-Centrum was de stembereidheid het hoogst. Daar stemde een kwart van de mensen. In Rozenburg en Hoek van Holland was de interesse voor het referendum matig. Slechts een op de tien mensen brachten daar hun stem uit.

1,6 miljoen euro

Het Actiecomite Woonferendum verzamelde 13.000 handtekeningen om het referendum af te dwingen. De hele stembusgang heeft de gemeenschap 1,6 miljoen euro gekost.