nieuws

Hans Zirkzee wint Rotterdamse boekenprijs

Rotterdammer Hans Zirkzee heeft de J. Dutilh-prijs gewonnen voor zijn boek Jazz in Rotterdam. "Ik vind het een enorme eer en sta te shaken van de spanning", vertelt Zirkzee terwijl hij een sigaretje opsteekt.
De Dutilhprijs is een onderscheiding voor het beste historische boek over Rotterdam en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Zirkzee kreeg de prijs in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht.
Het boek Jezz in Rotterdam vertelt het verhaal van de jazzscene in de Maasstad in de afgelopen 100 jaar. Vooral in de periode rond de Tweede Wereldoorlog was die scene heel levendig, schrijft Zirkzee.
De prijs bestaat uit 6000 euro en een beeldje van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout. "Dat geld ga ik schenken aan stichting Scala Locala", zegt Zirkzee.
"Op de Oude Binnenweg zie je portretten van oude Rotterdamse jazzmusici zoals Piet Noordijk en Rita Reys. Die worden opgehangen door Scala Locala, zo kunnen we onze eigen jazzgeschiedenis niet vergeten."
Jazz in Rotterdam beschrijft het roemruchte jazzverleden van de stad. Twee jaar geleden won Jan Brokken de J. Dutilhprijs voor zijn boek De Vergelding.