nieuws

'Kapsalon is cultureel erfgoed van toekomst'

ROTTERDAM - De kapsalon is ons cultureel erfgoed van de toekomst. Dat betoogde hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar woensdagmiddag tijdens een lezing op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Het calorierijke gerecht vindt zijn oorsprong zo’n acht jaar geleden in Rotterdam-Delfshaven. Eigenaar Nataniël Gomez van kapsalon Tati aan de Schiedamseweg wilde graag zijn patat en shoarma in één bakje. Een personeelslid opperde toen om er ook nog een paar plakjes kaas en wat sla en tomaat bij te doen. Uiteraard werd de knoflooksaus en sambal niet vergeten. Daarmee was de kapsalon eigenlijk geboren. Klanten die het hem zagen eten en er ook één wilden stuurde hij door naar het naastgelegen eethuis El-Aviva: “Bestel maar een kapsalon, dan weten ze wel wat je bedoelt.”
Ver buiten Rotterdam
Mond-tot-mondreclame deed vervolgens de rest en in de loop van jaren zetten veel shoarmazaken binnen en zelfs ver buiten Rotterdam het gerecht op de menukaart. Inmiddels is de kapsalon ook al in België, Duitsland, Frankrijk, Turkije en zelfs de Verenigde Staten gesignaleerd.

Niet rijk

Rijk is eigenaar Dervis Bengu van El-Aviva niet van zijn product gewonnen. “Ik wilde het nog wel laten patenteren, maar volgens de Kamer van Koophandel was ik daar veel te laat mee. Ik ben gezond, dat vind ik veel belangrijker dan geld.”
Cultureel erfgoed
Bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis Rotterdam aan de Erasmus Universiteit Paul van de Laar vindt dat de kapsalon zich zodanig heeft ontwikkeld als populaire snack, dat hij vindt dat deze onlosmakelijk bij de cultuur van Rotterdam is gaan horen: “Ik deed veel onderzoek als stadshistoricus in de oude wijken. Ik zag dat de kapsalon in bepaalde buurten heel veel wordt gegeten. Dat zegt iets over de samenleving op dit moment en dat wil ik vastleggen voor generaties in de toekomst in Museum Rotterdam.”
Evolutie
De vraag is natuurlijk waarom we zo’n ongezonde ‘vette bek’ eigenlijk allemaal best lekker vinden. Van de Laar heeft wel een idee: “Ik denk dat het met evolutie te maken heeft. Kennelijk is ons brein er op ingesteld dat we nog steeds vet op moeten slaan voor tijden dat het minder gaat.” Zelf is hij overigens helemaal geen liefhebber van de kapsalon.
Foto's: de kapsalon - Nataniël Gomez van kapsalon Tati - eethuis El-Aviva (Foto's Leo Roubos)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl