nieuws

Veteraan Pettacchi wint eerste touretappe

tourde.cropresize.tmp.jpg
tourde.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Alessandro Petacchi heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Italiaanse routinier was na de tocht van Rotterdam naar Brussel over 223,5 kilometer de beste in een chaotische verlopen massasprint.
De slotfase van de rit werd ontsierd door drie valpartijen in het peloton. Sprinters als Mark Cavendish en Oscar Freire behoorden tot de slachtoffers. Bij een valpartij in de slotkilometer was ook de Zwitser Fabian Cancellara, de leider in het algemeen klassement, betrokken.
De etappe, onder grote belangstelling gestart in Rotterdam, stond in het teken van een lange vlucht van de Nederlander Lars Boom, de Belg Maarten Wynants en de Spanjaard Alan Perez. Het drietal vertrok op het moment dat het officiële startsein werd gegeven. De drie kregen tijdens hun tocht door Zuid-Holland, Zeeland en België, waar een enorme menigte op de Tour was afgekomen, een maximale voorsprong van ruim zeven minuten.
Na bijna tweehonderd kilometer op kop te hebben gereden pakte het peloton Boom en Perez terug. Wynants probeerde het nog even en kreeg gezelschap van de Moldaviër Aleksandr Pljoesjin. Op ruim acht kilometer van de streep zat de vlucht erop en maakte het peloton zich op voor een massasprint.
De gele trui blijft om de schouders van de Zwitser Fabian Cancellara.