nieuws

SP: Woonreferendum is geen mislukking

De SP in Rotterdam is ondanks de historisch lage opkomst toch tevreden met de uitkomst van het woonreferendum. Hoewel de opkomst bleef steken op 16,9 procent, stemde bijna driekwart tegen de woonplannen van het Rotterdamse college.
''Iedereen die ik hier spreek ziet het als een soort begin'', aldus SP'er Querien Velter tijdens de uitslagenavond in cultuurcentrum RAAF in Rotterdam-Zuid.
''85.000 Rotterdammers hebben wel de moeite genomen om vandaag te stemmen en in grote meerderheid tegen.''
Samen met een aantal andere organisaties wist de SP 13.000 handtekeningen te verzamelen om het stadsreferendum mogelijk te maken. Voor een geldige uitslag van het referendum was woensdag een opkomst van 30 procent nodig.

Onbekendheid

Volgens Velter is de lage opkomst het gevolg van de onbekendheid van Rotterdammers met eigen referenda. Maar ook de gemeente krijgt er van langs:
''Het is een unieke situatie. Rotterdammers die zelf een referendum aanvragen en een gemeente die niet bepaald meewerkt met informatie en een vage vraagstelling.''
''In amper een half jaar is het toch gelukt om zo veel mensen blijkbaar toch te informeren over het beleid die daar eerst niets van wisten'', besluit Velter van de SP.