nieuws

Boze boer voert actie tegen staatssecretaris om mest

Zijn kaplaarzen heeft hij uit protest al naar Den Haag gestuurd. Maar donderdagmiddag staat melkveehouder Jan Arie Koorevaar uit Goudriaan ook met een manifest bij de staatssecretaris op de stoep. "Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt over de mestwetgeving."
Door de nieuwe mestregels die hen boven het hoofd hangen, dreigen vele boeren hun net aangekochte koeien alweer van de hand te moeten doen. Onnodig, vinden ze.
De Tweede Kamer debatteert om 16.00 uur over de problemen voor melkveehouders. Koorevaar is daarbij van de partij, samen met andere actievoerende boeren. Zij vinden dat verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hun belangen niet goed heeft behartigd.
De boeren krijgen steun van een Kamermeerderheid van CDA, de ChristenUnie, D66 en de PvdA. Zij vinden dat boeren die de mest op hun eigen land verantwoord kwijt kunnen niet hoeven te bloeden voor het Nederlandse mestoverschot.
De problemen voor de melkveehouders begonnen nadat de Europese melkquota werden opgeheven in 2015.

Mestoverschot
Veel boeren hebben toen besloten extra koeien en in een aantal gevallen ook extra land te kopen. Zo konden ze meer melk produceren. Maar meer koeien betekent logischerwijs meer mest en dat zorgt voor een mestoverschot.
Omdat de Europese Commissie in Brussel heeft bepaald dat vanaf volgend jaar minder mest op land gestrooid mag worden, moeten veehouders in 2017 een deel van hun vee alweer wegdoen.
'Vervelende situatie'
Boer Jan Arie Koorevaar heeft in 2015 twintig extra koeien en 19 hectare extra grond aangeschaft. Hij kan de mest naar eigen zeggen prima kwijt op zijn eigen land.
"Het is een heel vervelende situatie", zegt Koorevaar, die kopje onder dreigt te gaan als Nederland niks doet voor de melkveeboeren.
"We hebben de staatssecretaris in 2015 al om hulp gevraagd, maar hij is het vergeten te checken in Brussel. Ik heb genoeg land dus het is extra zuur dat ik daar geen koeien kan houden hierdoor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl