nieuws

Boswachter laaiend over gekapte bomen Sophiapolder

Opeens waren ze weg. Tientallen bomen op natuureiland Sophiapolder tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht. Boswachter Niek Koppelaar kwam onlangs tot deze onaangename ontdekking tijdens een vroege vogelexcursie. En hij is woedend.
Rijkswaterstaat bleek tegen de afspraken in de essen te hebben gekapt.
"De bomen lagen allemaal plat en het was één grote puinhoop", vertelt een verontwaardigde Koppelaar over de dag dat hij erachter kwam, drie weken geleden. "Daar broeden ganzen en bergeenden. Hoe kan dit?"
Navraag bij Rijkswaterstaat bracht opheldering. De rijksdienst had zich niet aan de afspraken gehouden en heeft het werk inmiddels stilgelegd, zegt de boswachter van het Zuid-Hollands Landschap.
Vogeleiland
De Sophiapolder is een relatief nieuw natuurgebied dat ingeklemd ligt tussen de Rietbaan aan de Ambachtse kant en de Noord aan de Papendrechtse kant. Volgens de boswachter is het eiland een vogeleiland geworden, waar ieder jaar vogels broeden langs de kant en in de bomen.
Hoewel Rijkswaterstaat officieel verantwoordelijk is voor het natuurgebied, hebben beheerders speciale afspraken gemaakt over de oever aan de Rietbaan.
Koppelaar: "Aan de binnenzijde van het eiland is het minder druk en kunnen de bomen gewoon blijven staan."
Wortels
Rijkswaterstaat erkent dat de miscommunicatie met de beheerders van de Sophiapolder, maar blijft van mening dat een deel van de bomen gekapt moest worden. De wortels van de bomen kunnen namelijk de oever kapotmaken.
De bomen aan de kant van de Rietbaan worden voorlopig met rust gelaten, zegt Koppelaar.