nieuws

Flinke daling racistische incidenten in Rotterdam

'Geen moskee' - het aantal gevallen van moslimdiscrimatie nam fors toe
'Geen moskee' - het aantal gevallen van moslimdiscrimatie nam fors toe
In Rotterdam zijn vorig jaar 430 antisemitische en racistische incidenten geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan in 2014, blijkt uit onderzoek dat het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde in opdracht van de Anne Frank Stichting. Wel moesten moslims het vaker ontgelden.
Onderzoekers telden in 2014 nog 533 antisemitische en racistische incidenten in Rotterdam. ''Het is onduidelijk wat hiervoor de verklaring is'', schrijven ze over de afname van het aantal racistische voorvallen.
Het Instituut ontdekte wel een forse toename van de moslimdiscriminatie in Rotterdam. Ging het in 2014 nog om 11 incidenten; vorig jaar was dat aantal toegenomen naar 46. Het gaat dan onder meer om scheldpartijen en geweld.
Die toename kwam voor de onderzoekers niet als een verrassing. ''Dit is in lijn met wat wij hadden verwacht op basis van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en in de rest van West-Europa'', concluderen ze.
Amsterdam
Toch kan Rotterdam de vergelijking met de andere grote steden goed doorstaan. Het totale aantal incidenten per duizend inwoners staat in de Maasstad op 0,29; beduidend lager dan in Amsterdam (0,53) en Den Haag (0,37).
Bij de daling speelt mogelijk een rol dat sinds dit jaar geen incidenten meer worden meegeteld waarbij agenten worden uitgemaakt voor racist. Ook kan meewegen dat het aantal anti-joodse scheldpartijen in Rotterdam en Den Haag daalde.
Dat laatste kan komen doordat scheldwoorden modegevoelig zijn. Mensen gebruiken bij scheldpartijen mogelijk minder vaak het woord 'jood'. Het is ook denkbaar dat dergelijk verbaal geweld minder vaak wordt gemeld door ambtenaren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl