nieuws

Simulator tegen gestunt met scooters door jongeren

Gashendel opendraaien en rijden maar. Studenten van het Rotterdamse Albeda College aan de Rosestraat hielden donderdag een wedstrijdje om uit te maken wie de beste scooterrijder van de school is. ''Wij zijn jong en roekeloos.''
De competitie leidde niet tot halsbrekende toeren in de stad. De school had een heuse scootersimulator geregeld zodat de jongeren veilig door de straten konden zoeven. Dat moest ze bewust maken van de risico's die ze in het verkeer tegenkomen.
De deelnemers konden plaatsnemen in het zadel van een echt ogende scooter die stond geparkeerd voor een beeldscherm waarop het traject te zien was. Degene die het braafst door de straten manoeuvreerde, ging naar het huis met een bioscoopbon.
Goede aanpak
Jongeren met een digitale scooterwedstrijd waarschuwen voor risico's in het verkeer is een goede aanpak, vinden sommige studenten op het college. ''Wat je wat het is met jongeren? Pas wanneer ze het meemaken gaan ze het beseffen'', vindt een student.
Of de studenten na een ritje op de simulator ook verantwoorder door de straten rijden, blijft de vraag. ''Wij zijn jong en roekeloos'', grapt een van de jongeren. ''Zo zijn we gewoon. We houden ons niet per se aan de regels.''
Gedragen
Dat is vermoedelijk niet wat de organisatie achter het rij-evenement wil horen; TeamAlert probeert jongeren juist aan te sporen zich te gedragen als ze een ritje maken.
Volgens de verkeersveiligheidsorganisatie belanden jaarlijks 2500 mensen in het ziekenhuis als gevolg van scooterongelukken.