ARMOEDE

Nog meer Rotterdamse minima krijgen 800 euro energietoeslag door onverwachte miljoenengift

Energietoeslag
Energietoeslag © archief
De gemeente Rotterdam heeft een gift van maximaal 15 miljoen euro aangeboden gekregen van Stichting De Verre Bergen om nog meer Rotterdammers een eenmalige energietoeslag van 800 euro te kunnen geven. Er was tot nu toe geld om iedereen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum (WSM) 800 euro te geven. Met deze gift zou dat kunnen worden opgerekt naar iedereen met een inkomen tot 140 procent van het WSM.
Stichting De Verre Bergen is een stichting van miljardairsfamilie Van der Vorm. De filantropen van de stichting investeren veel in goede doelen in Rotterdam. De stichting heeft uitgerekend dat met hun gift meegerekend nu 83 duizend huishoudens 800 euro kunnen krijgen. Zelf vindt de stichting het vooral belangrijk dat meer dan 25 procent van de Rotterdamse kinderen daarin vertegenwoordigd is.
De gemeente Rotterdam schrijft de stichting ontzettend dankbaar te zijn. "We gaan ervoor zorgen zo snel mogelijk het geld bij de desbetreffende huishoudens met een minimuminkomen te krijgen."

Wat tijd nodig

Door de stijgende energieprijzen kunnen veel mensen de energierekening niet meer betalen. Daarom heeft het kabinet elke gemeente een bedrag gegeven om minima tegemoet te komen met een eenmalige gift, een zogenoemde 'energietoeslag'. Dat is een gift die je niet terug hoeft te betalen. De gemeente heeft vaak bij het Rijk aangeklopt voor meer geld. Vanuit het kabinet kwam een bedrag waarmee iedere Rotterdammer met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum 800 euro te kunnen geven, maar de gemeente wilde meer Rotterdammers helpen met een eenmalige bijdrage.
De gemeente Rotterdam gaat nu 'goed kijken' hoe de gift van Stichting De Verre Bergen volgens de wetten en regels bij de beoogde groep terecht kan komen. Daar is wat tijd voor nodig, schrijft de gemeente: "De randvoorwaarden op juridisch en financieel gebied moeten nog nader ingevuld worden." Dat het allemaal wel mogelijk is, is vrijdag al direct uitgezocht.

Vanzelf krijgen of aanvragen?

Een deel van de huishoudens die in aanmerking komen voor de toeslag - de huishoudens in de participatiewet - heeft die al ontvangen. Voor de overige groep Rotterdammers met een inkomen tot 120 procent WSM wordt in de eerste week van mei een aanvraagportaal geopend op de website van de gemeente Rotterdam. Dat komt omdat mensen in de participatiewet in het systeem van de gemeente staan. Maar de gemeente kan niet zomaar een lijst uitprinten met gegevens van iedere Rotterdammer rond de armoedegrens. Daarom komt er een aanvraagportaal.
"We willen graag iedereen bereiken, maar de ervaring leert dat maar de helft van de mensen zo'n regeling aanvraagt", laat de gemeente weten. "Er is geld beschikbaar voor iedereen, maar we bereiken jammer genoeg nooit 100 procent van de hele groep." Dat komt door bijvoorbeeld wantrouwen in de overheid of een informatie-achterstand. De gift van Stichting De Verre Bergen is wel voldoende om alle beoogde huishoudens 800 euro te geven.
Rotterdam blijft ook het kabinet om extra geld voor inwoners in financiële nood vragen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl