nieuws

Steeds meer meldingen van eergeweld in Rotterdam

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge
Het aantal meldingen van eergerelateerd geweld in Rotterdam neemt voor het derde jaar op rij toe. Al in oktober waren bij meldpunt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) meer meldingen binnengekomen dan in heel 2015.
De teller stond midden oktober op 64 meldingen van eergerelateerd geweld. Het ging in heel 2015 nog om 61 meldingen, tegenover 39 een jaar eerder en 23 in 2013. Dat is volgens de gemeente waarschijnlijk het topje van de ijsberg.
Hoewel het aantal meldingen in de lift zit, wil dat niet zeggen dat eergeweld ook vaker voorkomt. ''De stijging die sinds 2013 te zien is, komt voort uit meer aandacht voor het onderwerp en betere registratie bij de VTRR'', meldt wethouder Hugo de Jonge.
Eergerelateerd geweld komt voort uit een vermeende schending van de eer van een man, vrouw of gezin. De wethouder spreekt in een brief aan de gemeenteraad over 'schadelijke traditionele praktijken' die in alle lagen van de bevolking opduiken.
De gemeente probeert eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en genitale verminking te bestrijden. De wethouder zet onder meer in op betere voorlichting, snellere signalering van problemen en een betere samenwerking met justitie.