nieuws

Nederland en Oostenrijk samen tegen tolplan

snelweg
snelweg
Nederland en Oostenrijk stappen gezamenlijk naar de Europese rechter als het Duitse tolplan doorgaat. Ook als de Europese Commissie akkoord zou gaan met de voorwaarden die de Duitse tolheffing op de snelwegen mogelijk maakt, nemen Den Haag en Wenen daar geen genoegen mee.
Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried afgesproken. België en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers tegen het ANP.
Volgens bronnen is een akkoord ophanden tussen de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) over de 'Maut'. ,,Dat zijn zorgelijke geluiden”, aldus Schultz. ,,Die zorgen kunnen alleen worden weggenomen door de tol niet in te voeren."
Buitenlandse automobilisten zouden minimaal 2,50 euro gaan betalen voor een vignet, de helft van wat oorspronkelijk was voorzien. Voor dat bedrag mogen ze tien dagen gebruikmaken van de Autobahn. De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers zouden worden gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting, maar dat beschouwt Brussel als discriminatie. Nu zou Bulc akkoord gaan met een korting op de Duitse wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is. Dat zou discriminatie blijven, vindt Schultz.
De commissie kondigde in september na jarenlang gesteggel met Duitsland aan de zaak voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. Dobrindt en Bulc geven om 18.30 uur een persconferentie.