nieuws

Europese beurzen met verlies de handel uit

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen zijn donderdag met verlies de handel uit gegaan. Onder meer het referendum in Italië, waar kiezers zich zondag mogen uitspreken over een belangrijke grondwetswijziging, maakt beleggers terughoudend. De olieprijzen gingen wel verder omhoog, na de productiedeal die oliekartel OPEC woensdag sloot.
Op Beursplein 5 in Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,9 procent lager op 453,60 punten De MidKap daalde 0,2 procent tot 650,49 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen gaven tot 0,4 tot 1 procent prijs.
De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het Zuid-Europese land.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent tot 51,35 dollar. Voor een vat Brentolie werd 53,99 dollar neergeteld, een stijging van 4,2 procent. Woensdag schoten de olieprijzen nog sterker omhoog, nadat de leden van OPEC een akkoord hadden bereikt over een verlaging van de productie.
Oliemaatschappij Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent. De offshoredienstverleners SBM Offshore en Boskalis kregen er respectievelijk 2 en 0,9 procent bij. Ook ArcelorMittal liftte mee op het positieve sentiment rond grondstoffen. Het staalconcern won 1,9 procent.
Onderaan de hoofdindex stond informatieleverancier Wolters Kluwer met een verlies van 5 procent. Tankopslagbedrijf Vopak moest 4,3 procent terug. Analisten van JPMorgan verlaagden het beleggingsadvies voor Heineken. Dat kwam de bierbrouwer op een koersverlies van 3,6 procent te staan.
Bij de middelgrote fondsen op het Damrak trok PostNL de aandacht na een verbeterd overnamevoorstel van de Belgische branchegenoot Bpost. Enkele grote aandeelhouders roepen het postbedrijf met klem op in ieder geval het gesprek met de Belgen aan te gaan. Het aandeel won na een grillig koersverloop 0,9 procent.
De euro was 1,0630 waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was dat nog 1,0566 dollar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl