nieuws

Protestactie tegen Deens bedrijf in haven Rotterdam

Haven van Rotterdam
Haven van Rotterdam © Tom van Vark
Schepen die varen voor het Deense bedrijf Unifeeder zijn vrijdagochtend geboycot door havenwerkers in Rotterdam. Zij toonden daarmee volgens vakbond FNV hun solidariteit met andere Europese bonden en een demonstratie in het Deense Aarhus.
De bond vermoedt dat twee schepen zijn getroffen door de actie: de Spica J en de Pachuca. Zij liepen door de actie een vertraging op van zo'n 2,5 uur. Pas omstreeks 12.30 uur ging het werk verder.
Europese bonden zijn boos op Unifeeder, omdat het bedrijf zou weigeren afspraken te maken over het vastzetten ('sjorren') van containers aan boord van de schepen. Dat zou kunnen leiden tot gevaarlijke toestanden, vindt FNV.
"Bedrijven als Unifeeder laten dit werk door slecht betaalde (voornamelijk) Filipijnse bemanningsleden van de schepen doen", zegt de bond. "FNV Havens en andere Europese vakbonden willen dat dit werk door erkende havenwerkers wordt gedaan."
De Nederlandse vakbond sluit zich aan bij een internationale actie van de Internationale Transportarbeiders Federatie, die wil dat het 'sjorren' wordt gedaan door erkende havenwerkers. Het protest begon buiten het hoofdkantoor van Unifeeder in Aarhus.