nieuws

Visvereniging Spijkenisse redt laatste levende vissen

Vissers proberen vrijdag de laatste levende vissen te redden uit de verontreinigde sloten van Spijkenisse. Door een storing in het gemaal is er rioolwater in de singels gekomen, waardoor veel vissen dood zijn gegaan.
De vissers Rinus en Dave van hengelsportvereniging Ons Genoegen in Spijkenisse zitten sindsdien met de handen in het haar. Ze hadden net voor 5000 euro nieuwe karpers uitgezet in de sloten.
"Het duurt dertig jaar voordat de karpers zo groot zijn als ze waren", aldus de vissers. Er gaan dus tientallen jaren overheen voordat de visstand zoals die was, is hersteld.
Speciaal pak
Rinus en Dave begonnen donderdag met hun reddingsactie. Een van hen gaat met een speciaal pak en een groot net de sloot in op zoek naar vissen die naar lucht happen. "We hebben alles over voor onze hobby", zegt Rinus.
De mannen hebben een vat met schoon water klaargezet waar de levende dieren in kunnen. Ze kunnen daar alleen niet lang blijven. Binnen een dag worden ze weer uitgezet op plekken waar het water schoon is.
De vissers hebben tot nu toe 25 karpers gevangen. "Iedere vis die we nu kunnen redden, is er één", vertelt Dave.
Pompen
De problemen in de sloten van Spijkenisse begonnen vorige week. Door een technische storing in het gemaal liepen de singels vol met rioolwater. Massale vissterfte was het gevolg, omdat de dieren geen adem konden halen.
Hollandse Delta heeft pompen geplaatst waarmee het vervuilde water wordt weggepompt. Via andere punten komt schoon water opnieuw in de sloten terecht.