nieuws

Rotterdamse woningcorporaties zijn niet 'gierig'

Rotterdam
Rotterdam
Rotterdamse woningcorporaties zijn niet 'gierig'. Dat zegt directeur Hedy van den Berk van corporatie Havensteder in reactie op het verwijt van minister Blok in het AD. Volgens Blok zitten de corporaties 'hun stuivers op te poetsen' en lijden ze aan een 'Dagobert Duckcomplex'. Daardoor zouden ze de bouw van woningen dwarsbomen.
"De kwalificatie gierig van minister Blok is echt niet van toepassing op de Rotterdamse corporaties", twittert Van den Berk.

"Havensteder is geen rijke corporatie en werkt er hard aan om financieel krachtiger te worden", licht een woordvoerder toe.
In het verleden heeft Havensteder veel leningen afgesloten om projecten te financieren, maar door de crisis, het Vestia-schandaal en de verhuurdersheffing is het vermogen gekrompen.
Havensteder bouwt op dit moment 25 woningen in Rotterdam-Noord. Voor volgend jaar zijn er projecten in voorbereiding op Zuid en in Noord.

Woonstad

Ook Woonstad ontkent te zwemmen in het geld. "Wij investeren in de stad en bouwen juist veel nieuwe woningen", aldus Woonstad.
"Ons geld zetten wij in voor sociale huisvesting. Dit jaar zijn al 700 nieuwe woningen opgeleverd en de bouw van 700 woningen is onlangs gestart. Ook wordt er dit jaar voor 100 miljoen euro uitgegeven aan onderhoud en energiebesparende maatregelen. Dat betekent voor de huurders lagere woonlasten", vervolgt de woordvoerder van Woonstad.

Woonbron
Corporatie Woonbron investeert de komende tien jaar 132 miljoen euro in de verbetering van haar woningen in Rotterdam.
Verder wil Woonbron investeren in nieuwbouw, maar daartoe zijn nog geen concrete plannen. Met de gemeente Rotterdam is de corporatie in gesprek over grondlocaties.

Vestia

Ook Vestia gaat op bescheiden schaal weer investeren in nieuwbouw. De corporatie is nog altijd een schuld van ruim twee miljard euro aan het wegwerken vanwege het derivatenschandaal uit 2012. De corporatie was ernstig in de financiële problemen gekomen door een risicovolle beleggingsportefeuille.
Volgend jaar bouwt Vestia 100 woningen op Zuid. Verder wordt er 15 miljoen euro geïnvesteerd in renovatie en ingrijpende verbeteringen van woningen in Rotterdam.

Woningen op Zuid

De vier grote woningcorporaties investeren extra in Rotterdam-Zuid. Afgelopen zomer is er een afspraak gemaakt tussen minister Blok, de gemeente en corporaties.
Van de minister mogen de corporaties de verhuurdersheffing inzetten voor het vernieuwen, verbeteren of vervangen van woningen op Zuid.

Duizenden woningen

Rotterdam telt vier grote woningcorporaties. Woonstad is de grootste en bezit 54.000 woningen. Havensteder bezit eenzelfde aantal woningen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht.
Woonbron heeft 45.000 woningen in Rotterdam, Dordrecht, Delft en Nissewaard.
Vestia bezit tienduizenden woningen in de regio. In Rotterdam gaat het om 24.000, Barendrecht 900 en Brielle 1700. In Schiedam en Maassluis bezit Vestia een paar honderd woningen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl