nieuws

Welke nacht hoort bij welke dag?

Welke nacht is dit nou?
Welke nacht is dit nou?
Weerman Ed Aldus wil weten bij welke dag, welke nacht hoort. Als het na zaterdagavond 00:00 uur is geworden, is het officieel zondag. Is het dan niet raar om te zeggen dat dat zaterdagnacht is?
Antwoord:

Met
maandagnacht
wordt meestal de nacht van maandag op dinsdag bedoeld.

Volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om 12 uur 's nachts (0.00 uur). Op zondag om 12 uur 's nachts (direct ná 23.59:59 uur) houdt de zondag dus op en begint de maandag. Het lijkt logisch om de periode die op dat moment begint en tot 6 uur 's ochtends duurt,
maandagnacht
te noemen: officieel hoort die nacht immers bij de maandag.

De praktijk is echter anders: deze periode wordt juist
zondagnacht
genoemd, terwijl
maandagnacht
de nacht van maandag op dinsdag is. Waarschijnlijk beschouwen de meeste mensen de nacht als de afsluiting van de dag en breekt de volgende dag voor hun gevoel pas 's ochtends vroeg aan. Vanuit die redenering is het niet gek dat maandagnacht wordt geïnterpreteerd als 'de nacht na maandag'.

Bij
gister(en)nacht
is de betekenis minder duidelijk: voor sommigen is dit de nacht na gisteren (= afgelopen nacht), maar voor anderen juist de nacht van eergisteren op gisteren. Uiteraard is ook
vannacht
dubbelzinnig, maar daarbij kunnen we uit de context of de gebruikte werkwoordstijd wel afleiden welke betekenis er bedoeld is.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl