nieuws

'René F. achter Berkelse vergismoord'

De Schiedamse drugsverdachte René F. zit achter de vergismoord op Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs. Dat zegt de Rotterdamse douanier Gerrit G. die samen met René F. terechtstaat in een groot drugsproces.
Gerrit G. doet zijn uitlatingen in geheime opnames, die in handen zijn van de
. De douanier praat daarin met een man die zegt op te treden als tussenpersoon namens Zuid-Amerikaanse drugsleveranciers.
Rob Zweekhorst werd op 1 januari 2014 vlakbij zijn woning per ongeluk doodgeschoten. Het eigenlijke doelwit had waarschijnlijk Dennis van den Berg moeten zijn, die in de buurt van Zweekhorst woonde. Van den Berg is medeverdachte in het drugsproces.

Omleggen

De geheime opnames dateren van een paar maanden geleden, toen Gerrit G. tijdelijk op vrije voeten was gesteld. Hij zegt daarin: "René wilde Dennis omleggen. Toen heeft hij de verkeerde gepakt. Hij heeft dit op zijn geweten."
Volgens Gerrit G. hadden René en Dennis "onderling alleen maar bonje." Directe aanleiding van een ruzie waren foto's geweest die Van den Berg had laten zien van vrouw en kind van René F. in Libanon. Zijn vrouw in Nederland zou niets van die relatie hebben geweten.
Gerrit G. schrijft ook de moord op drugsverdachte Rinus Moerer, in april 2014, aan René F. toe. "Dat heeft hij mij zelf verteld." De douanier gaat er vanuit dat F. niet zelf de trekker heeft overgehaald, maar dat hij de opdracht voor de beide moorden heeft gegeven. "Hij heeft mij ook bedreigd, die hondenkop. Hij liet een pistool zien en zei 'jij bent ook geen probleem. Als jij vervelend bent, pakken we je ook'. Het is gewoon een klootzak."

Panden

De ontmoeting tussen Gerrit G. en de tussenpersoon gaat over het vele geld, dat Zuid-Amerikaanse leveranciers nog tegoed zouden hebben. Dat geld zou door René F. en Dennis van den Berg zijn gestopt in panden in Rotterdam Centrum, auto's en een boot. De tussenpersoon, die in Zuid-Amerika woont en met een Amsterdams accent praat, wil van Gerrit G. weten waar alle bezittingen zijn.
Uit het gesprek blijkt dat Gerrit G. alle medewerking geeft en ook nog tal van adviezen heeft voor nieuwe drugstransporten. "Ik heb tegen René ook altijd gezegd: kijk uit met grote zendingen. Maximaal 250 kilo. Daarboven valt het op. Dan is het vaak al getipt vanuit het land van herkomst. Doe kleine partijen in lege containers. Die worden toch niet gecontroleerd."

Fruit

Volgens G. is het onverstandig om nog drugs met fruittransporten mee te sturen. "Je moet wegblijven bij het fruit. Dat is helemaal verrot." Beide mannen filosoferen erover of het slimmer is om drugs mee te sturen met bloementransporten vanuit Zuid-Amerika.
Gerrit G. biedt de tussenpersoon ook zijn computer aan, die van de douane is. Die was in beslag genomen, maar is inmiddels teruggegeven. "Kijk maar of je hem openkrijgt. Dan kan je misschien inloggen bij de douane."
Als de tussenpersoon aangeeft dat er nog een container "met verf" (en drugs) in de haven staat, die geleegd moet worden, wil G. wel helpen. Tegen 30 procent van de waarde. "Dat vind ik prima. Ik ga mijn uiterste best doen."

Chili

Ook praten ze over een nieuw transport dat bijvoorbeeld via Chili kan lopen, zodat het minder opvalt dan vanuit 'besmette' landen als Colombia of Brazilië. "Uit Chili komt veel wijn", zegt de douanier om aan te geven dat de lading zal worden vertrouwd.
De hulp van Gerrit G. is opmerkelijk, omdat hij op vrije voeten is gesteld op voorwaarde dat hij zich niet opnieuw schuldig maakt aan strafbare feiten. Het OM in Rotterdam kan alleen bevestigen dat zij recentelijk 'bestanden' heeft binnengekregen over deze zaak. Of het gaat om geluidsopnames, wil het OM nog niet zeggen.
Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Gerrit G. laat aan de NOS weten dat hij eerst de opgenomen gesprekken wil beluisteren, voor hij inhoudelijk reageert. De drugszaak tegen G. en zijn medeverdachten gaat maandag verder. Tegen hem is vorige week 16 jaar cel geëist. In het opgenomen gesprek toont Gerrit G. zich niet optimistisch over de afloop. "De kans dat ik nog een hele dikke douw krijg, is groot."

(De redactie schrijft de naam van verdachte Dennis van den Berg voluit op zijn eigen verzoek. )