Feyenoord met speels gemak langs Sparta: 6-1

Feyenoord heeft Sparta in de Rotterdamse derby met speels gemak verslagen. In de eigen Kuip was de koploper van de eredivisie met 6-1 te sterk voor de bezoekers uit Rotterdam-West. Nicolai Jørgensen (2), Tonny Vilhena, Jens Toornstra, Eric Botteghin en Eljero Elia scoorden voor Feyenoord. De eretreffer van Sparta werd gemaakt door Thomas Verhaar.
Vanaf het eerste fluitsignaal was de broedertwist in De Kuip al vermakelijk. Al vroeg kreeg de thuisploeg een vrije trap, maar eerst Jens Toornstra en daarna Tonny Vilhena hadden het vizier niet op scherp staan. Sparta loerde vooral op de counter en dat resulteerde na tien minuten in de eerste kans voor de bezoekers. Het schot van de in de basis teruggekeerde Loris Brogno werd gekeerd door Feyenoord-keeper Brad Jones.

Fraaie afstandsschoten

Na een ietwat slordige fase van beide teams werd Feyenoord pas halverwege de eerste helft voor het eerst gevaarlijk. Na terug koppen van Vilhena probeerde Toornstra het tevergeefs vanuit de draai. Enkele minuten later was het wel raak voor de Rotterdammers van Zuid. Vilhena won het duel van Kenneth Dougall, controleerde de bal en schoot vervolgens vanaf bijna twintig meter hard achter Sparta-doelman Roy Kortsmit: 1-0.
De voorsprong werkte bevrijdend voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. Feyenoord werd sterker en ging op jacht naar de tweede goal van de middag. Dirk Kuyt was tien minuten voor rust dichtbij, maar na een knappe controle schoot hij met links op Kortsmit. Toch wist Sparta aan de andere kant bijna op gelijke hoogte te komen. De inzet van Craig Goodwin werd namelijk matig verwerkt door zijn Australische landgenoot Jones.
Op slag van rust wist Feyenoord de marge alsnog te verdubbelen. Na een combinatie met Rick Karsdorp nam Toornstra de bal aan de rechterkant van het veld mee met de knie, liet hem één keer stuiteren en haalde nog buiten het strafschopgebied op prachtige wijze uit: 2-0. Pal voor het einde van de eerste helft werd ook Sparta nog gevaarlijk. Het was opnieuw Jones die er niet overtuigend uit zag, maar wel het schot van Zakaria El Azzouzi keerde.

Afstraffing

Na de thee kwam Sparta fel uit de kleedkamer. De formatie van coach Alex Pastoor zocht naar de aansluitingstreffer en vond die bijna via Stijn Spierings. Hij profiteerde bijna van slordig uitverdedigen van Eric Botteghin, maar schoot echter zwak op Jones. Naarmate de tweede helft vorderde vloeide de Spartaanse dreiging weg en nam Feyenoord de controle weer over in het eigen stadion. Het resulteerde na bijna een uur spelen in de 3-0 van Nicolai Jørgensen, die van dichtbij scoorde na een goede voorzet van Toornstra.
Ondanks het inbrengen van Paco van Moorsel en Mathias Pogba wist Sparta aanvallend geen potten meer te breken. Sterker nog: vijf minuten na de treffer van Jørgensen tekende hij al voor zijn tweede van de middag. Dit keer schoot hij via de binnenkant van de paal binnen. Ook de vijfde Feyenoord-goal viel nog in De Kuip. Jan-Arie van der Heijden ging de combinatie aan met Eljero Elia en vond met zijn voorzet Botteghin, die fraai raak kopte: 5-0.
Het was nog niet voorbij, want in de slotfase werd nog twee keer gescoord. Namens de gasten uit Spangen redde Thomas Verhaar vijf minuten voor tijd de eer. Hij kopte op fraaie wijze de 5-1 binnen. Het slotakkoord was echter voor Elia. De buitenspeler bepaalde in blessuretijd de eindstand met een laag schot in de hoek.

1-0 24' Vilhena
2-0 43' Toornstra
3-0 59' Jørgensen
4-0 64' Jørgensen
5-0 73' Botteghin
5-1 86' Verhaar