MUSEUM VLAARDINGEN

Toiletmoord en Slag bij Vlaardingen nagemaakt in Playmobil: 'Marktplaats leeggekocht om dit te kunnen maken'

Meer dan vierduizend poppetjes, een berg kastelen en schepen en een kudde paarden. Museum Vlaardingen laat de geschiedenis van Nederland tot leven komen met het bekende speelgoed Playmobil. "De bedenker heeft een aantal jaar lang heel Marktplaats leeggekocht om dit te kunnen maken", zegt museumdirecteur Léanne Selles.
Eerlijk is eerlijk, het idee voor de tentoonstelling 'Strijd om Vrijheid. 1000 jaar Nederland in Playmobil' komt niet van het Vlaardingse museum zelf. De beheerder van de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid bedacht dit twee jaar geleden. Door corona werd de tentoonstelling toen alleen niet goed bezocht.
"Via via kwamen ze bij ons terecht, omdat De Slag bij Vlaardingen er ook onderdeel van uitmaakt", legt Selles uit. "Ik wilde dan wel dat we er nog wat Zuid-Hollandse taferelen aan toe zouden voegen."
En zo geschiedde. Ook de Vlaardingse toiletmoord, de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht en de moord op Willem van Oranje in Delft zijn nu uitgebeeld in Playmobil. Alles bij elkaar waren er duizenden poppetjes en andere attributen nodig. "Alles wat de bedenker tegenkwam, kocht hij. Vooral schepen, ridders en paarden", legt Selles uit. "De scènes heeft hij zelf bij elkaar gebouwd. Dit is niet te koop in een doos."
De moord op Willem van Oranje
De moord op Willem van Oranje © Museum Vlaardingen
Het museum is blij met de tentoonstelling. "We houden zo de Slag bij Vlaardingen uit 1018 in de belangstelling, nu op een heel andere manier. Dit is voor kinderen een toegankelijke manier om wat te leren over de geschiedenis van Nederland. Een boekje is toch saaier."

Playmobilfan

Wie denkt dat alleen de Vlaardingse jeugd een kijkje komt nemen in het museum, heeft het mis. De 10-jarige Sam is met moeder Sigrid uit Nijmegen gekomen om de tentoonstelling te bekijken. "Ik zou het wel graag mee naar huis willen nemen om ermee te spelen, maar dat mag niet", zegt Sam. "Hij is al sinds zijn vierde Playmobilfan. Toen ik dit tegenkwam, vond ik dat we erheen moesten", voegt zijn moeder toe. "Het lijkt mij het leukste om dit allemaal neer te mogen zetten!"
De tentoonstelling is nog tot en met de herfstvakantie te bewonderen in het Vlaardingse museum.
De Playmobil-tentoonstelling in Museum Vlaardingen
De Playmobil-tentoonstelling in Museum Vlaardingen © Museum Vlaardingen