DORDRECHT

Liefde voor zwemmen bracht ze samen, nu krijgen Fred en Marijke een lintje voor 50 jaar inzet bij zwemclub

Onderscheiding voor Fred en Marijke voor hun werk bij MNC Dordrecht
Onderscheiding voor Fred en Marijke voor hun werk bij MNC Dordrecht © Rijnmond
Het getrouwde stel Fred en Marijke van der Linden is al vijftig jaar actief bij de zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht. Voor hun jarenlange inzet hebben beiden daarom een Koninklijke onderscheiding gekregen.
De uitreiking van de lintjes in Dordrecht werd georganiseerd in Schouwburg Kunstmin. Fred (69) en Marijke (66) zijn vandaag met een smoes naar het theater gelokt. Aan de twee werd verteld dat hun jarige kleinzoon zijn feest daar zou vieren.
Fred trapte daar niet in en had al zo z'n vermoedens, maar voor Marijke was het wel een verrassing. "Ik ben trots, maar ik heb het altijd met liefde en plezier gedaan", zegt ze. "Je doet het niet om ridder of lid te worden, je doet het voor de jeugd. Het gaat erom dat de kinderen leren zwemmen en van de straat zijn door lid te zijn van een vereniging."

Verenigingsleven

Beiden hebben de afgelopen vijftig jaar de kracht van de vereniging gezien, maar dat ze samen zo lang bij MNC Dordrecht actief zijn is ook geen toeval. "We hebben elkaar op de zwemclub leren kennen. Onze liefde lag niet alleen bij elkaar, maar ook bij de zwemsport." Nadat de kinderen van Fred en Marijke begonnen met zwemmen, zijn ze altijd betrokken gebleven bij de vereniging. "En we hebben altijd lesgegeven."
In heel Dordrecht zijn 23 mensen met een lintje in het zonnetje gezet. Burgemeester Wouter Kolff reikte deze uit. "Dit zijn allemaal mensen die op hun eigen manier ongelofelijk veel belangrijke dingen hebben gedaan voor de samenleving", zegt hij. "Het zijn vaak bescheiden mensen die misschien nog wel een keer denken aan de erkenning voor iemand anders, maar nooit voor zichzelf."

Uitreiking lintjes

Tijdens de uitreiking zei de burgemeester het volgende over Marijke: "Men zegt over u: 'Marijke is altijd gedreven, gepassioneerd en altijd op zoek naar het beste voor de leden en de club'." Ook bij Fred werd vooral zijn betrokkenheid onderstreept. "Wij konden altijd een beroep op hem doen. Bij uitval van lesgevers, nam hij de les over."
Fred is door burgemeester Kolff benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Marijke kreeg een andere onderscheiding. Vanwege haar werk dat een landelijke uitstraling had, werd zij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Aan stoppen denkt Marijke voorlopig nog niet, zij wil zeker nog een aantal jaar doorgaan. Fred stopt waarschijnlijk volgend jaar, maar blijft nog wel betrokken. "Al onze vier kinderen spelen waterpolo, dus we gaan zoveel mogelijk kijken."