nieuws

Corrupte douanier Gerrit G. blijft vastzitten

De corrupte douanier Gerrit G. blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter maandag bepaald tijdens het vervolg van het proces. Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen dat Gerrit G. zich opnieuw schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.
De douanier werd afgelopen weekend
omdat er opnames waren gelekt van gesprekken tussen hem en een vertegenwoordiger van Colombiaanse drugsleveranciers, ene Paul. Uit de opnames blijkt dat G. gewoon doorging met zijn criminele praktijken. Hij was vrijgelaten uit voorarrest om voor zijn zieke vrouw te zorgen. Zij is inmiddels overleden.
Justitie wil nu dat de vier uur durende gesprekken eerst helemaal worden uitgewerkt. De opgenomen gesprekken dateren van eind augustus van dit jaar. Gerrit G. verklaarde maandag dat hij op dat moment alleen met zijn zieke vrouw bezig was. "Ik zat diep in de shit. Ik had geen geld voor medicijnen. Die Paul beloofde voor mijn gezin te zorgen. Daarom heb ik meegewerkt."

Leven en dood

In het opgenomen gesprek geeft Gerrit G. tips over nieuwe drugstransporten, zoals het gebruiken van lege containers en het varen via Chili. Advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat zijn cliënt zo zijn hachje wilde redden. "Hij was stroop aan het smeren. Stel je maar eens voor: je moet praten met iemand van een drugskartel, die beslist over leven een dood. Mijn cliënt zat te bibberen in zijn stoel."
De rechter wilde van Gerrit G. weten, waarom hij niet naar de politie was gestapt. "Dat had ik moeten doen. Maar ik was op dat moment alleen met mijn vrouw bezig en niet met justitie."
Volgens het OM in Rotterdam blijkt uit de gesprekken niet dat Gerrit G. onder druk is gezet. "Er wordt gelachen. Het motief om mee te werken was geld. Meneer is gewoon weer in de fout gegaan. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten." De douanier wilde op vrije voeten komen, om volgende week de as van zijn overleden vrouw te kunnen uitstrooien. Maar de rechter ging daar dus niet in mee.

Gevoelig

Tegen Gerrit G. is al 16 jaar cel geëist. De zaak gaat op 14 december verder. Dan komt een volgende gevoelige kwestie aan de orde: heeft justitie in deze zaak informatie achtergehouden? Volgens de advocaten wist justitie al langere tijd van een transport van 300 kg cocaïne en heeft zij dat 'gecontroleerd doorgevoerd.'
Het onderscheppen van de 300 kg in december 2013 was mogelijk de aanleiding voor twee liquidaties, op Rinus Moerer en Rob Zweekhorst, die per vergissing werd gedood. Dat kan worden gezien als een wraakactie, voor het mislukken van de transporten.
Advocaat Sanne Schuurman: "Als het OM direct had gemeld dat zij afwist van dit transport, dan waren er mogelijk twee liquidaties voorkomen." Justitie zal volgende week op deze beschuldiging reageren.
Justitieverslaggever Paul Verspeek volgt de rechtszaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl