nieuws

'Leiding van Pon Power wist van fraude'

Archieffoto
Archieffoto
"Ze schuiven mij de Zwarte Piet toe, om te voorkomen dat ze torenhoge boetes krijgen van Caterpillar. De leiding van Pon Power heeft altijd geweten dat we creatief te werk gingen. Ik voerde het gewoon loyaal uit". Dat zegt een 46-jarige oud-medewerker van Pon Power in Papendrecht in reactie op een artikel in het Financieele Dagblad.
De krant meldt maandagmorgen, dat er bij Pon
. "Ik wist niet wat ik las, toen ik vanmorgen wakker werd. U bent de eerste journalist die mij belt. Ik moet uit de krant begrijpen, dat ik nu zelf een verdachte ben. Dit is te gek voor woorden", zegt de oud-medewerker.
Pon Power, voorheen Geveke, is exclusief dealer voor machines en onderdelen van Caterpillar, een Amerikaanse producent van graafmachines. Caterpillar verbiedt, op straffe van hoge boetes, het doorverkopen van onderdelen naar andere landen. Juist dat gebeurde jarenlang op verborgen wijze.
Via een constructie met handelsmaatschappijen gingen onderdelen onder meer naar het bedrijf Inter SP Trading (ISP) in Barendrecht. Er werden bewust vage omschrijvingen op facturen gezet. Daarmee was zo'n 75 miljoen euro gemoeid. ISP verkocht de spullen met winst door naar landen buiten de EU en juist dat mag niet van Caterpillar.
In 2013 stopte Pon Power plots met leveren aan ISP. Dat spande daarom een rechtzaak aan en daardoor ging een balletje rollen. Pon liet onderzoek doen, onder meer door een accountant en een detectivebureau. Op basis van dat onderzoek deed Pon in juni 2015 zelf aangifte van fraude tegen de oud-medewerker en twee mensen van ISP.
De medewerker is nu werkloos: "Ik deed niets meer of minder dan uitvoeren van wat wij intern 'out-of-the-boxdenken' noemden. Alle leidinggevenden wisten vanaf 1998 precies wat er gebeurde en hoe. Ik heb er 18 jaar gewerkt en altijd keurig uitgevoerd wat het bedrijf van mij vroeg."
De Papendrechter werd in de rechtzaak van ISP tegen Pon Power uitgebreid gehoord: "Als getuige wel te verstaan, niet als verdachte. Dus laat u mijn naam er alstublieft uit, ik heb niks misdaan."
Pon Power zegt maandagmiddag geen commentaar te willen geven, omdat de zaak bij justitie ligt.