nieuws

Cancellara wint proloog in Rotterdam

Cancellara2.jpg
Cancellara2.jpg
ROTTERDAM - Fabian Cancellara heeft in Rotterdam de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Zwitser legde de 8,9 kilometer af in 10.00 minuten, een gemiddelde van 53,4 km per uur. Het leverde hem tevens de gele leiderstrui op.
Het is voor Cancellara de vierde proloogzege in de Tour in zijn loopbaan. Van de regioprofs eindigde Martijn Maaskant uit Zuidland als 48e.
Koos Moerenhout moest op het door de regen veraderlijke parcours genoegen nemen met de 132e positie. Beste Nederlander werd Niki Terpstra.
De nationaal kampioen op de weg bezet na de eerste Tour-dag de 16e plaats in het klassement.
Fietsen door de scanner
De jury van de Ronde van Frankrijk heeft na de proloog van veertien renners de fietsen door de scanner gehaald. De fietsen van o.a. proloogwinnaar Fabian Cancellara, Andy Schleck, Jakob Fuglsang en Lance Armstrong zijn nog eens extra gecontroleerd op ongeoorloofde hulpmiddelen. De jury liet zaterdagavond weten dat alle veertien fietsen goed zijn bevonden.
De maatregel is een gevolg van het gerucht eerder dit seizoen dat Cancellara gebruik zou maken van een hulpmotortje. Steekproefsgewijs worden de komende weken na elke etappe van een aantal coureurs de fietsen nader bekeken.

foto's: Marion Keete & Natasja de Vries