nieuws

'Pon-personeel fraudeerde voor 75 miljoen'

Pon-personeel zou voor 75 miljoen hebben gefraudeerd
Pon-personeel zou voor 75 miljoen hebben gefraudeerd
Bij graafmachineimporteur Pon Power in Papendrecht is jarenlang gefraudeerd door personeel. Dat schrijft het Financieel Dagblad (FD).
Pon Power importeert zware machines zoals graafmachines van het merk Caterpillar. Volgens het FD heeft personeel van het bedrijf jaren voor 75 miljoen aan onderdelen van de graafmachines Caterpiller verhandeld. Dat zouden ze hebben gedaan via tussenpersonen, buiten de officiële boekhouding om.
Het frauderende personeel zou goed aan de illegale handel hebben verdiend. Zo zou een accountmanager van het bedrijf in een blauwe Ferrari rijden, tonnen euro's contant opnemen, geld storten op anonieme rekeningen en dure cadeaus weggeven zoals auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en Dakar-rallyreisjes.

Inter SP Trading

Volgens de krant zou ook een van de tussenhandelaren, het Barendrechtse bedrijf Inter SP Trading (ISP), dupe zijn van de fraude. ISP geeft Pon Power ervan de schuld dat zij na tien jaar levering van Caterpillar-onderdelen op 1 januari 2013 ineens de leveranties staakte.
Pon is de enige Nederlandse distributeur van de Amerikaanse graafmachines Caterpillar. ISP zou onderdelen van Pon doorverkopen naar landen als Spanje en Italië, waar ze er veel meer geld voor kregen. Die doorverkoop is in strijd met de interne regels van moederbedrijf Pon, schrijft de krant.
ISP zegt dat Pon deze handel door de vingers zag, omdat het bedrijf de omzet nodig had. ISP heeft Pon in september 2013 gewezen op onjuiste facturen.

Fraude

Pon deed twee jaar later voor het eerst aangifte van fraude. Ook deed het bedrijf aangifte tegen drie personen, onder wie twee ISP-bestuurders en de Pon-accountmanager Gerard K.
Die zei onder ede: "Alle leidinggevenden, directeuren en een financiële directeur waren op de hoogte. Het moest geheim blijven en verstopt worden voor Caterpillar. Het werd creatief boekhouden genoemd", citeert het FD.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl