nieuws

Ramsteijn: 'Haal eindelijk weer mijn oude niveau'

Voor Kaj Ramsteijn lag er een gouden toekomst in het verschiet, tot hij bij Feyenoord in 2011 een zware knieblessure op liep. "Eigenlijk voel ik me nu pas sinds een tijdje weer goed en helemaal fit," zegt de verdediger vijf jaar later.
Ramsteijn kwam op uitnodiging van RTV Rijnmond naar De Kuip voor de derby tussen Feyenoord en Sparta. We spraken hem over het wrange gevoel dat hij moet hebben gehad over die bepalende blessure in zijn loopbaan.
"Ik heb het daar in het begin erg moeilijk mee gehad. Ik had goed gerevalideerd, maar toen ik weer fit was heb ik er lang over gedaan om mijn niveau weer te halen. Eigenlijk voel ik me nu pas sinds een tijdje weer goed en helemaal fit. Die blessure heeft mijn carrière flink beïnvloed ja."

Exit Ramsteijn, doorbraak Martins Indi

Om de ernst van de blessure nóg vervelender te maken, kijken we naar de loopbaan van de vervanger van Kaj Ramsteijn. Op 25 september 2011 valt Ramsteijn namelijk uit, in de uitwedstrijd bij AZ. Zijn vervanger Bruno Martins Indi verdwijnt daarna niet meer uit de ploeg, maakt een transfer naar FC Porto en wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal.
Niet dat dit voor Ramsteijn zorgt voor scheve gezichten: "Ik had daar op zich niet veel moeite mee. Van Gastel en Lodewijks opperden dat ik linksback ging staan omdat er veel blessures waren. Ik wist dat het niet mijn positie was. Ik speelde daar naar behoren, maar ik wist dat ik niet de kwaliteit had om de linksback van Feyenoord 1 te worden. Martins Indi speelde goed en haalde terecht het Nederlands elftal. Ik vond dat alleen maar leuk om te zien, hij verdiende het."

Ramsteijn in uniek rijtje

Kaj Ramsteijn is één van de weinige spelers die voor Feyenoord, Excelsior én Sparta heeft gespeeld. Waar Feyenoord zijn club van jongs af aan is en hij in Kralingen een mooie tijd beleefde, was dat bij Sparta zeker niet het geval. "Dat was een periode net na mijn blessure. Ik heb daar niet gespeeld, onder mijn kunnen. Ook mentaal kon ik niet 100 procent geven. Maar ik kan voorstellen dat Sparta-supporters zoiets hebben van Ramsteijn, dat was niet heel geweldig."