nieuws

De sterke voet van Piet beloond door mr. Pieter

Op je motorfiets met gestrekt been een gestrande personenwagen de Maastunnel uitduwen. Motoragent Piet Kats deed 't en kreeg er maandag de Pieter van Vollenhoven Penning voor.
Op 11april van dit jaar surveilleerde de 47-jarige Kats in en rond Rotterdam, waar hij bureau Zuidplein als thuisbasis heeft. Op een gegeven moment kreeg hij de melding van een stilgevallen Opel Corsa, middenin de Maastunnel. "De bestuurder liep paniekerig door de tunnel", zegt Kats, die niet twijfelde.
"Ik ben er meteen op af gegaan, heb tegen de bestuurder gezegd dat hij een stukje moest helpen duwen om wat vaart te maken. Daarna instappen en alleen nog maar sturen. Ik met gestrekt been er tegenaan en rijden maar. We waren zo weer de Maastunnel uit. En alles werd gefilmd met camera's in de tunnel. De collega's op de meldkamer wisten niet wat ze zagen."
En het was voor Numansdorper Kats niet de eerste keer. "Ik heb ook wel stilgevallen motorrijders voortgeduwd op de Van Brienenoordbrug en de Heinenoordtunnel. Allemaal vroeger geleerd met crossen."
Voor zijn actie kreeg Piet Kats dus de Pieter van Vollenhoven Penning 2016 uitgereikt, voor mensen die hun verantwoordelijkheid voor veiligheid hebben genomen en medeburgers hebben geholpen. En wat zei mr. Pieter? "Hij noemde me een held", zegt Kats. "Geweldige man, die Van Vollenhoven."
https://www.youtube.com/watch?v=C629x8UVwPU