nieuws

Metgod: 'Focussen op alleen landstitel is lariekoek'

John Metgod en Robin van Persie in 2002
John Metgod en Robin van Persie in 2002 © Ed Oudenaarden (ANP
John Metgod is van mening dat Feyenoord er alles aan moet doen om Europees te overwinteren. De Rotterdammers moeten donderdag in de laatste groepswedstrijd van de Europa League tegen Fenerbahçe met minimaal twee goals verschil winnen om dat te bewerkstelligen. "Dit soort wedstrijden maakt je een topvoetballer", zegt Metgod.
In de strijd om het kampioenschap in de eredivisie zou een uitschakeling in Europa niet ongunstig kunnen zijn voor Feyenoord. De focus kan dan meer verlegd worden op de vaderlandse competitie. "Maar dat vind ik echt lariekoek. Dat gaat er bij mij totaal niet in", vervolgt de voormalig speler en assistent-trainer van de Rotterdamse club.
"Ik denk dat je er veel meer aan hebt om in beide competities zo ver mogelijk te komen. Natuurlijk speel je dan meer wedstrijden, maar dat lijkt me als voetballer juist heerlijk op zo'n hoog niveau. Dan train je maar minder", luidt de stellige mening van Metgod. "Ik zou het veel te zonde vinden om zulke mooie Europese avonden te laten schieten."

Voordeel

Eerst wacht Feyenoord de zware taak om op zijn minst met een marge van twee goals af te rekenen met de Turkse club. "Het is een voordeel om precies te weten wat je nodig hebt om door te gaan. Je weet dat je er vanaf de eerste seconde bovenop moet vliegen en daardoor geen ruimte laat voor nonchalance. Met de gedrevenheid die ze hebben en de steun van het publiek zijn er mogelijkheden. Ik heb er vertrouwen in", laat Metgod weten.
Metgod ziet ook voordelen voor Fenerbahçe, waar met Dick Advocaat, Cor Pot en Mario Been in de staf een Nederlandse enclave is neergestreken. Bovendien speelt ook oud-Feyenoorder Robin van Persie bij de Turken. "Zij weten precies hoe een Europese avond in De Kuip eraan toegaat. Van Persie is en blijft een goede voetballer, die zal willen laten zien dat hij het nog steeds kan. Een wedstrijd tegen Feyenoord zal ook wel iets met hem doen."
"Ik mag hopen dat supporters waarderen wat Van Persie heeft betekend in zijn periode bij Feyenoord. Dat moet altijd de basis zijn voor de ontvangst. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als hij vijandig wordt ontvangen, maar ik denk juist dat het positief zal zijn. Ze mogen een voorbeeld nemen aan de supporters in Manchester", aldus de 58-jarige Metgod.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl