nieuws

Bewoonster van flat met blokverwarming krijgt honderden euro's terug

Mariëla Mora Aguilar krijgt flink wat geld terug van woningcorporatie Havensteder. De Rotterdamse moest over 2014 veel te veel betalen voor de verwarming van haar flatwoning in Ommoord. De Geschillencommissie Warmtelevering heeft haar rekening flink naar beneden bijgesteld.
De flat aan de Zernikeplaats wordt verwarmd via blokverwarming. Elk verwarmingselement heeft een meter die het verbruik registreert. Maar die meters tikken volgens Mora Aguilar ook door als de verwarming uit staat.
De Rotterdamse moest over 2014 daardoor bijna 2570 euro betalen voor de verwarming van haar woning. Een enorm bedrag, vond ze.
Havensteder paste een herberekening toe. Alle bewoners moesten daardoor een vast bedrag betalen voor de warmte die weglekt via leidingen in het gebouw.
De verwarmingskosten voor Mora Aguilar werden lager, maar nog altijd is de rekening ruim 2018 euro. Met enkele bewoners tekende ze daarom bezwaar aan.

Verwarming uit

Om te voorkomen dat ze bij een volgende jaarrekening weer in de problemen zou komen, houdt Mora Aguilar sinds eind 2015 de verwarming in haar hele flatwoning uit.
De aan- en uitknop in haar huiskamer is al stuk. Ze hoopt daarmee aan te tonen dat er echt iets mis is met de manier van meten en berekenen die Havensteder toepast.
Ondanks de voorzorgsmaatregelen kan Mora Aguilar via de meters zien dat ze dit jaar tot nu toe al voor ongeveer 500 euro aan verwarmingskosten gemaakt heeft.
"Ik wil dat hier een eind aan komt. Er zijn verschillende mensen in mijn woning geweest voor onderzoek. En dan zeggen ze: u zal de verwarming wel aangezet hebben. Maar dat is echt niet zo", aldus Mora Aguilar.

Dekentjes

Ook Iris Haring, die in een andere flat zit met hetzelfde verwarmingssysteem, houdt haar verwarming tegenwoordig uit. "Voor het bezoek heb ik dekentjes, omdat het 's avonds echt koud wordt." Desondanks tikken ook bij haar de meters door.
Volgens beide bewoonsters registreren de meters niet alleen hoe warm het verwarmingselement is, maar ook de temperatuur in de ruimte. "Als het te koud wordt, heb ik een elektrisch kacheltje aan staan", zegt Mora Aguilar. "En dan gaat de meter van de blokverwarming ook lopen."
Beiden hebben hun jaarrekening over het jaar 2015 inmiddels binnen en gaan ook daar bezwaar tegen aantekenen. Andere bewoners die het niet eens zijn met hun jaarrekening moeten ook persoonlijk bezwaar aantekenen, vinden zij.

Berekening

Havensteder zegt de uitspraak van de Geschillencommissie te respecteren. Hun berekening wordt overgenomen.
Het is volgens de woningcorporatie nog te vroeg om te zeggen of in het vervolg het rekensysteem wordt aangepast. "Wij hebben de uitspraak net binnen en moeten die nog bestuderen", zegt woordvoerder Daniëlle Rungs.
Havensteder heeft wel plannen om de huidige ketels te vervangen door een systeem waarbij minder warmte via de leidingen weglekt.