nieuws

DuPont Dordrecht stuurt locatiedirecteur terug naar België

DuPont Dordrecht - FotoL Sylvio Pinas
DuPont Dordrecht - FotoL Sylvio Pinas
Chemiebedrijf DuPont heeft de locatiedirecteur in Dordrecht overgeplaatst naar een andere vestiging. Nic van den Bergh is vertrokken naar België, waar hij tot begin vorig jaar ook al werkte.
Van den Bergh is al twee weken geleden stilzwijgend vertrokken. Hij is vervangen door Govert Griffioen. De laatste was de directeur van een aantal andere DuPont-fabrieken in Europa.
De overplaatsing van Van den Bergh volgt na een grote lekkage van het kankerverwekkende formaldehyde in augustus. DuPont maakte het lek van ruim 2700 kilo formaldehyde pas anderhalve maand later bekend.
DuPont wil niet zeggen of er een direct verband is tussen het lek, de gebrekkige communicatie en de overplaatsing van Van den Bergh.

Toezicht

DuPont staat sinds augustus onder toezicht van de provincie Zuid-Holland na een tweede, maar kleiner formaldehyde-lek. Het bedrijf heeft het sindsdien ook aan de stok met de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht.
De Delrin-fabriek waar de lekkages plaatshadden werd een maand stilgelegd, maar mocht half november weer open omdat er genoeg veiligheidsmaatregelen waren genomen.

Onder vuur

DuPont ligt niet alleen onder vuur vanwege het formaldehyde-lek. Op dit moment doen het Openbaar Ministerie en het RIVM onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van blootstelling aan de stoffen DMAc en PFOA bij DuPont.
Van DMAc is bekend dat het vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Justitie startte het onderzoek nadat duidelijk was geworden dat 33 vrouwelijke ex-werknemers ernstige vruchtbaarheidsproblemen hadden gekregen. Ze werkten jaren onbeschermd in de Lycrafabriek gewerkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl