nieuws

Gegevens Rijnmonders mogelijk in criminele handen

Gegevens uit 2014 van inwoners en bedrijven in de regio Rijnmond zijn mogelijk in handen van criminelen terechtgekomen. Dat is gebeurd nadat ruim een week geleden de computer van een softwareleverancier werd gestolen.
Mogelijk zijn het burgerservicenummer, de achternaam en initialen, het adres en de geboortedatum bekend geworden. Bij bedrijven is mogelijk het nummer van de Kamer van Koophandel en het RSIN-nummer in verkeerde handen gevallen.
Het gaat om bedrijven en inwoners van Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Brielle, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Korendijk, Krimpenerwaard, Lansingerland, Molenwaard, Oud-Beijerland, Strijen en Zederik.

SVHW

Die gemeenten zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) in Klaaswaal. Het samenwerkingsverband stelt onder meer de waarden van de onroerend zaak belasting voor gemeenten vast.
Van een van de softwareleveranciers van het SVHW is een laptop gestolen. De laptop was niet beveiligd met een zogeheten sleutel.
Het is niet zeker of er op de laptop gegevens van het SVHW stonden. "Er was ook geen back-up van de computer", vertelt SVHW-directeur Robin Heij. "Daarom is het ook niet uit te sluiten dat er gegevens van ons op stonden."

Aangifte

SVHW werkt in overleg met de betrokken leverancier en de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) aan de afhandeling. De betrokken leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie.
SVHW is niet de enige partij die door de diefstal van de laptop mogelijk is gedupeerd. De gemeenten Zutphen en Venray maakten maandag bekend ook te zijn getroffen. Ook samenwerkingsverbanden in Limburg en Noord-Holland zouden klant van het softwarebedrijf zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl