nieuws

Beurzen Europa licht hoger

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese effectenbeurzen boekten dinsdag overwegend kleine winsten, zonder dat er echt richtinggevend nieuws voorhanden was om de handel te sturen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde richting het middaguur 0,2 procent hoger op 455,25 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 651,58 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent, Londen daalde 0,2 procent.
In de AEX was kabelaar Altice de koploper met een plus van 2,2 procent, na een positief beleggingsadvies. Ook ING en Gemalto deden het goed met winsten tot 2,1 procent. ABN AMRO ging 0,4 procent vooruit bij de hoofdfondsen. De bank verkoopt zijn private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan bank- en vermogensbeheerder LGT uit Liechtenstein.
Boskalis klom 0,8 procent in de AEX. De baggeraar bouwt zijn belang in bodemonderzoeker Fugro af. Het aandeel Fugro steeg 1,1 procent in de MidKap. Delta Lloyd bungelde onderaan bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een verlies van 1,4 procent, na een adviesverlaging door ABN AMRO.
Bij de kleinere fondsen was de producent van natuurlijke voeding Wessanen een mooie stijger (plus 4,6 procent). Analisten zijn positief over een overname in Spanje die Wessanen maandag aankondigde.
In Zürich won Actelion 2,6 procent. Om het Zwitserse farmacieconcern ontstaat mogelijk een biedingsstrijd, nu ook de Franse farmaceut Sanofi overweegt om met een bod te komen.
Het reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is door alle onrust rond het Italiaanse referendum ter discussie komen te staan. Het aandeel werd in Milaan 2,6 procent lager gezet.
In Frankfurt vielen de energieconcerns RWE en E.ON op met plussen tot 5,6 procent. Het Duitse hooggerechtshof heeft bepaald dat zij compensatie moeten krijgen voor het versnelde stoppen met kernenergie in Duitsland.
De euro werd verhandeld voor 1,0774 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,7 procent lager op 51,43 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper bij 54,77 dollar per vat.