nieuws

OM eist cel- en werkstraffen tegen Feyenoordsupporters

Honderden supporters vast na betoging bij de Kuip in februari
Honderden supporters vast na betoging bij de Kuip in februari
Justitie heeft een celstraf van vier maanden geëist tegen twee verdachten van rellen bij de Kuip in februari. Ze zouden stewards hebben belaagd en hebben geprobeerd een hek te forceren. Acht anderen hoorden 60 tot 220 uur werkstraf tegen zich eisen.
De wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC ging in februari niet onopgemerkt voorbij. Aanhangers van Feyenoord hielden voorafgaand een demonstratie buiten de Kuip. Ze betoogden tegen het bestuur van hun club.
Meer dan driehonderd mensen werden buiten het stadion opgepakt. Dat zij niet naar binnen mochten, zorgde ook in de Kuip voor onrust. Supporters die in het stadion waren, worden verdacht van geweld tegen stewards en vernieling van hekken, omdat ze de buitengesloten groep wilden helpen.

Verhaal halen

De groep van vijftien staat dinsdag en woensdag voor de rechter. De meeste verdachten verklaarden dat ze er niet op uit waren om te rellen. Ze wilden verhaal halen over waarom de supporters die buiten stonden niet naar binnen mochten.
Een van de verdachten geeft toe dat hij een steward heeft geduwd. Hij zei dat hij zich liet meeslepen. "Stom. Ik heb thuis ook een gezin. Ik heb de verkeerde keuze gemaakt op dat moment."

'NSB'ers'

Volgens justitie voelden de stewards zich ook gekwetst, omdat zij werden aangevallen door de eigen supporters. "Er werd afgeteld van tien tot één. Ze stonden klem. De stewards zijn uitgemaakt voor landverraders en NSB'ers."
Advocaat Timmermans noemde de eisen veel te hoog. "Als ik naar de beelden kijk, dan zie ik hooguit van duw- en trekwerk. Ik zie geen gerichte aanvallen op stewards en ik zie niet dat iemand gewond raakt."
Een van de verdachten had destijds al een locatieverbod bij de Kuip. Hij was eerder veroordeeld voor rellen in Rome en het gooien van voorwerpen naar bussen van de Turkse voetbalclub Besiktas.
De rechter in Rotterdam doet op 22 december uitspraak.