nieuws

Kersverse rolstoeldans-kampioenen uit Spijkenisse gestopt

Tijdens de laatste wedstrijd in je carrière opnieuw wereldkampioen worden: dat is pas stoppen op het hoogtepunt. Alex en Jacqueline Glijn hebben de absolute top bereikt op het gebied van combi-rolstoeldansen. Maar het intensieve trainen werd Jacqueline te zwaar en ze besloten er een punt achter te zetten.
Sinds het moment dat ze mee gingen doen aan wedstrijden in 2009 wonnen Alex en Jacqueline menig een competitie: Nederlands kampioen, de gouden plak of beker bij vele internationale wedstrijden en meerdere wereldtitels in verschillende categorieën.
En dat alles met één duidelijk doel: zorgen dat minder valide mensen gaan dansen of een andere sport gaan beoefenen.

Holland's Got Talent


Het combi-rolstoeldansen is ook een mooie manier voor minder validen om te integreren. Want het gaat om Ballroomdansen, maar in dit geval zit één van de partners in een rolstoel. Dat het er prachtig uit kan zien op de vloer bewezen de twee Spijkenissers wel met hun deelname aan het televisie-programma Holland's Got Talent. Ze schopten het tot de finale en vanaf dat moment kende iedereen de sport.

SLE


Sinds die tijd treden Alex en Jacqueline ook op in heel Nederland en Europa. Dat showdansen blijft het echtpaar doen. Maar de intensieve trainingen hoeven nu niet meer. "Na zo'n kampioenschap moet Jacqueline een week bijkomen. Het is echt heel zwaar voor haar", vertelt Alex. Jacqueline heeft SLE, een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.
Alex en Jacqueline blijven dus dansen. Maar naast hun eigen optredens gaan ze nu veel meer mensen coachen. Ze hebben een eigen rolstoeldansgroep en kunnen ook dansparen die mee willen doen met wedstrijden optimaal voorbereiden.
Het echtpaar zou het dansen ook niet kunnen missen. ''Op het moment dat ik met dansen bezig ben, ben ik ook echt met dansen bezig'', zegt Jacqueline. De rest van de wereld verdwijnt dan even. ''En dan geniet ik met volle teugen.''