nieuws

Den Oudendammer: 'Judoka's blijven in CTO Papendal'

Het NOC*NSF maakte op maandag 5 december bekend dat er een nieuw Centrum voor Topsport en Onderwijs in de regio Den Haag, Rotterdam en Dordrecht gaat worden gerealiseerd. Voor Rotterdam Topsport-directeur Hans den Oudendammer kwam de toezegging niet volledig uit de lucht vallen.
"Er is vanuit het kabinet 10 miljoen euro extra in de topsport gestoken. Daardoor werd een vijfde CTO te realiseren. We zijn al jaren in gesprek met onze partners uit Den Haag en Dordrecht. Dus we beginnen niet helemaal op nul. Eerst was de toewijzing nodig en nu kunnen er stappen worden gemaakt", aldus Den Oudendammer. Nederlandse topsporters konden eerder al terecht op de CTO's van Amsterdam, Noord (Heerenveen), Papendal en Zuid (Eindhoven).
Welke sportbonden zich aansluiten bij het nieuwe CTO is nog niet bekend. "Dat wordt een gesprek van onderhandeling. We zijn in gesprek met de roeibond. We willen graag die nieuwe Willem Alexanderbaan in de markt zetten. We zijn in gesprek met de boksbond. En de karatebond, dat is een van de nieuwe Olympische sporten in 2020 in Tokio. Dus dat geeft ook zeker kansen om die binnen te halen voor Rotterdam."
De regio Rijnmond kent veel sterke judoka's, maar voor hen biedt de komst van het CTO geen uitkomst. "Zij blijven in Papendal. Dat is een beslissing die een jaar geleden is genomen door de Judobond. In Papendal is een speciale judohal gebouwd. Dat draaien ze niet meer terug. Sometimes you win, sometimes you lose", legt Den Oudendammer uit.
Hoewel het nieuwe CTO Metropool Den Haag/Rotterdam/Dordrecht in eerdere berichten werd vergeleken met Papendal is daar volgens Den Oudendammer geen sprake van. "Papendal is echt een heel groot gebied, waar heel veel takken van sport optimaal kunnen trainen. Wij hebben hier niet de toeters en bellen als in Papendal. Het gaat om tientallen sporters die hier moeten gaan wonen en studeren. We hebben niet de ambitie om zo groot te worden als Papendal", aldus de directeur van Rotterdam Topsport.
Het CTO Metropool Den Haag/Rotterdam/Dordrecht krijgt geen fysiek gebouw in een van de drie steden. "Het is een Centrum voor Topsport en Onderwijs, dat is een regio waarin een aantal nationale programma's waar de nationale top in een aantal takken van sport kunnen trainen, wonen en studeren", legt hij uit.

Accreditatie voor 2020

Het nieuwe CTO moet op 1 juli 2017 aan alle voorwaarden voldoen om een accreditatie te krijgen voor de komende Olympische cyclus, die loopt tot en met 2020. "We gaan een stichting oprichten met bestuurders uit de steden, de sportbonden en een onafhankelijke voorzitter. We gaan een CTO-manager benoemen. We gaan de eerste maanden in gesprek hoe we dit gaan vormgeven en op 1 juli is de pijldatum waarop NOC*NSF gaat beoordelen of we dat op een goede manier doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl