nieuws

100 jaar Radio Holland gevierd in SS Rotterdam

In 1916 verhuurde Radio Holland radio-zendapparatuur met marconist aan reders zodat ze het contact met de wal konden onderhouden vanaf schepen. De marconist is verdwenen, maar het contact met de wal is alleen maar groter geworden.
Het Stoomschip Rotterdam is de perfecte locatie voor de viering van het 100-jarig bestaan van Radio Holland. In het schip is de radio-kamer bewaard gebleven. Niet alle apparatuur staat er meer, maar veel is nog bewaard gebleven dankzij de Stichting Historisch Materiaal Radio Holland.
Jan Schenk was Radio Officier op de SS Rotterdam. Jaren later ging hij werken bij Radio Holland. Op het SS Rotterdam werkte hij in de radiokamer, een paar ruimtes achter de stuurhut. Daarachter waren de hutten waar ook hij sliep "De beste plek op het schip, want ze lagen bovenin dus je had het mooiste uitzicht", zegt Schenk.
Telefonie
Sinds 1920 schakelde de scheepvaart langzamerhand over op telefonie. Het signaal ging via buizenzenders naar een station op land, zoals in Nederland: Radio Scheveningen. Vandaar werd het doorgezonden.
Op het stoomschip was de radiokamer niet alleen voor de professionele communicatie, maar ook voor bemanning en de passagiers. "Naast 700 Nederlandse bemanningsleden had je 700 passagiers en dat waren in die tijd vrijwel allemaal rijke Amerikanen", zegt Schenk. "En die hadden vaak interesse in de beurs. Wij hadden een telex die ingelogd was op een vaste verbinding tussen het Midden-Oosten en New York en het belangrijkste nieuws daarvan publiceerden we in een dagelijkse krant die alle passagiers kregen."
Vaste wal
Er werden ook veel telegrammen verstuurd en die gingen via de seinsleutel. "Met 700 passagiers aan boord gebeurde er altijd wel iets", aldus Schenk. Ook de bemanning hield via de radiokamer contact met de vaste wal.
100 jaar later wil de bemanning op schepen nog steeds graag communiceren, maar een radiokamer is daarvoor niet meer nodig. De bemanning kan vanaf schepen zelf bellen en internetten via de satelliet, of als het schip dicht genoeg bij de kust is, via het plaatselijke
4G netwerk.
Steunpunten
De communicatie-apparatuur in de stuurhut kan door het personeel zelf bediend worden. Maar Radio Holland levert nog steeds de apparatuur en diensten om die communicatie en ook navigatie mogelijk te maken. Het bedrijf heeft steunpunten over de wereld. In totaal werken er meer dan 900 mensen, waarvan 250 in Nederland.
Tijdens de viering van het 100-jarig jubileum is een jubileumboek gepresenteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl