nieuws

Stripschapprijs voor tekenaar Willem Ritstier

Tekenaar en scenarist Willem Ritstier uit Oud-Beijerland krijgt de Stripschapprijs 2017. Hij wordt daarmee gelauwerd voor zijn jarenlange werk aan bekende stripreeksen als Zodiak, Jack Pott, Flip, Storm en Soeperman.
Ritstier is blij met de prijs, vooral omdat hij die krijgt uitgereikt vanwege zijn werk als scenarist. ''Zij sneeuwen natuurlijk meestal onder.'' Hij doelt daarmee op de aandacht en prijzen die meestal naar de tekenaars van de verhalen gaan.
Wat vaak opvalt aan stripverhalen zijn natuurlijk vooral de tekeningen. "Ik snap dat die meer in het oog springen dan woorden. Toch begint het allemaal bij het verhaal dat de scenarist bedenkt", zegt Ritstier op zijn zolderkamer, waar zijn tekentafel staat. Hij is blij dat het vak zo meer aandacht krijgt.
De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die al sinds de jaren zeventig wordt uitgereikt. Ritstier zit al ruim 35 jaar in het vak en werkt voor tijdschriften als Eppo en Donald Duck. Samen met de in 2011 overleden Dordtse tekenaar Minck Oosterveer maakte hij voor De Telegraaf Nicky Saxx, de laatste vervolgstrip in een Nederlandse krant.